De therapietoren staat symbool voor de richting die campus Pellenberg verder wil uitgaan als toonaangevend revalidatiecentrum in België. Het ziekenhuis kiest niet alleen voor een architecturaal vernieuwend concept, maar ook voor nieuwe software-gestuurde trainingsprogramma’s, hydrotherapie en innovatieve manieren om mensen weer klaar te stomen voor het dagelijkse leven of hun beroepsleven.
In ons revalidatiecentrum willen we zo weinig mogelijk ‘ziekenhuissfeer’. Bedoeling is om juist een open en ongedwongen sfeer te scheppen waar revalidanten, therapeuten en familieleden elkaar kunnen stimuleren om te werken aan hun herstel en herintegratie in de maatschappij.Prof. dr. Koen Peers
Open sfeer
Het gebouw van acht verdiepingen hoog is een architecturaal hoogstandje: de open ruimtes en verre uitzichten op de omgeving zijn de ideale omgeving om zowel rust als stimulatie te krijgen tijdens de therapieën. De ruimtes zijn multifunctioneel en dienen zowel voor individuele sessies als voor groepssessies.
Therapeuten werken samen in gemeenschappelijke ruimtes
Ook voor de zorgverleners werd de manier van werken omgegooid: de therapeuten hebben niet meer elk hun eigen lokaal waar patiënten langskomen, maar gaan naar de gemeenschappelijke ruimtes en lokalen in functie van de revalidatiedoelen van de patiënt.
1.500 uren therapie per week
In de therapietoren krijgen dagelijks 96 gehospitaliseerde patiënten hun revalidatiesessies, waaronder 34 geriatrische patiënten. Daarnaast krijgen ook gemiddeld 80 externe patiënten per dag hier hun therapie.
Patiënten zijn dagelijks een half uur tot vijf uur per dag bezig. In de toekomst zal het aantal niet-gehospitaliseerde patiënten nog stijgen: vanaf mei 2018 zullen bijvoorbeeld ook patiënten met lymfoedeem gedurende 3 weken een intensief revalidatieprogramma volgen in campus Pellenberg.
Op weekbasis worden hier maar liefst 1.500 uren therapie gegeven door een team van sporttherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, ergotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen en sociaal werkers, altijd onder supervisie van een arts.