Sporten bij type 1 diabetes: kwestie van het juiste evenwicht te vinden!

19 oktober 2023
Sporten is gezond. Laat diabetes geen drempel zijn om niet te bewegen.
Dagelijkse leven tijdens orale kankertherapie - Sport en beweging

Bovenop de gekende voordelen van sporten en bewegen, hebben personen met (type 1) diabetes er nog extra baat bij:

  1. Een betere glycemieregeling. Dit kan in het begin wat zoeken zijn. Je zal merken dat door bewegen en sporten de insulinenood vermindert en de insulinegevoeligheid toeneemt.
  2. Een betere gewichtscontrole. Bewegen en sporten helpen bij de vetverbranding en spieropbouw.
  3. Conditieopbouw. Door vaak te bewegen en sporten zal je je fitter voelen. Bouw wel voldoende rustmomenten in, dit is belangrijk voor je herstel.
  4. Een toename van de longcapaciteit. Bij intensief bewegen en sporten stijgt je hartslag en ga je dieper in- en uitademen. Je ademhalingssysteem werkt dus harder en na verloop van tijd efficiënter.
  5. Een gunstig effect op bloeddruk en cholesterol. (Type 1) diabetes verhoogt het risico op aandoeningen van hart- en bloedvaten. Bewegen en sporten hebben een bloeddrukverlagend effect. Tijdens het bewegen en sporten kan de bloeddruk wel tijdelijk verhoogd zijn maar er is zeker een positief effect op het lipidenprofiel.
  6. Een positief psychologisch effect. Bewegen en sporten zijn stressreducerend en ontspannend. Je maakt je hoofd leeg.
  7. Verbetert de sociale contacten. Bij bewegen en sporten in groep kom je in contact met andere mensen (soms ook lotgenoten).
  8. Verbetert de levensverwachting en levenskwaliteit. Je bouwt weerstand op waardoor je minder vatbaar bent voor allerlei ziekten.
  9. En nog zo veel meer... 💙

 

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 29 augustus 2024