Sporten vermindert risico voor transplantatiepatiënten

26 augustus 2016

Kinderen hebben in de eerste tien jaar na een transplantatie nog steeds een dertig keer hogere kans op overlijden dan hun leeftijdsgenoten. In ongeveer een derde van de gevallen wordt die vroegtijdige sterfte veroorzaakt door hart- en vaatziekten. Voldoende lichaamsbeweging of sport kan het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten sterk verminderen. 

Sportdag transplantatie kinderen

Regelmatig sporten vermindert het risico op hart- en vaatziekten na een orgaantransplantatie.

Misvatting over sport na transplantatie

Kinderen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, bewegen en sporten vaak minder dan hun ‘gezonde’ leeftijdsgenoten. Dat is soms het gevolg van lichamelijke beperkingen, maar ook andere factoren kunnen een belangrijke rol spelen, zoals angst om het getransplanteerde orgaan te kwetsen, vrees om niet goed mee te kunnen met andere kinderen of schaamte voor hun lichaam.

Nochtans is sport ook voor deze patiëntengroep heel goed voor de gezondheid. Regelmatig bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten, en heeft ook een positief effect op de algemene conditie en het psychisch welbevinden. Bovendien kan het aantal medicijnen afgebouwd worden bij kinderen die aan sport doen. “Door het beduidend hogere risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, is een gezonde levensstijl met voldoende lichaamsbeweging voor deze kwetsbare groep extra belangrijk. Helaas zien we dus in de praktijk dat die groep de neiging heeft om juist minder te bewegen”, zegt dr. Noël Knops, kinderarts bij UZ Leuven.  

Sportdag voor kinderen en jongvolwassenen

Op zaterdag 3 september organiseren de artsen en verpleegkundigen van de dienst kindergeneeskunde van UZ Leuven daarom een gratis sportdag voor kinderen en jongvolwassenen na orgaantransplantatie. Ook kinderen die een behandeling voor kanker hebben ondergaan en met gelijksoortige risico’s op langere termijn moeten leven, werden uitgenodigd om deel te nemen. “Zo kunnen we hen op een speelse en actieve manier de voordelen van lichaamsbeweging toelichten, en hen hopelijk een betere toekomst bieden. Het stemt ons tevreden dat de sportdag aanslaat: de inschrijvingen voor deze tweede editie zijn verdubbeld ten opzichte van de eerste editie in 2014”, zegt dokter Knops. 

Over transplantaties bij kinderen

In België ondergaan jaarlijks zo’n veertig kinderen een orgaantransplantatie. UZ Leuven doet gemiddeld zeven pediatrische transplantaties per jaar. Het kindertransplantatieprogramma van UZ Leuven omvat nier-, lever- en darmtransplantatie. De levensverwachting op lange termijn van kinderen die in UZ Leuven getransplanteerd werden, is relatief goed in vergelijking met vele andere transplantatiecentra en ligt boven het nationale en Europese gemiddelde.

Gerelateerd

Laatste aanpassing: 17 januari 2020