Succesvolle eerste editie van Belgian Transplantoux Games in Leuven

26 september 2024

Transplantoux organiseerde op 21 en 22 september de allereerste editie van de Belgian Transplantoux Games in Leuven. Het sportevenement bracht getransplanteerden, dialysepatiënten, donoren en sympathisanten samen onder het motto ‘gezond leven en bewegen na transplantatie’. Zo’n 400 sportievelingen streden in meer dan 10 disciplines voor een medaille.

Deelnemers van de Belgian Transplantoux Games lieten zich afgelopen weekend van hun beste kant zien tijdens wedstrijden in verschillende sporten, waaronder atletiek, fietsen, (tafel)tennis, en zwemmen. Velen van hen werken toe naar de World Transplant Games in 2027, die zullen plaatsvinden in Leuven en Louvain-la-Neuve.

De eerste Belgian Transplantoux games waren een schot in de roos.
Prof. dr. Diethard Monbaliu

Prof. dr. Diethard Monbaliu, transplantatiechirurg in UZ Leuven en voorzitter van Transplantoux: “De eerste Belgian Transplantoux games waren een schot in de roos. Al onze doelstellingen kwamen aan bod, met in de eerste plaats het sensibiliseren over orgaandonatie. We hebben veel nieuwe mensen kunnen motiveren om te bewegen. De vele momenten van verbinding blijven hartverwarmend en dat geeft bijzonder veel voldoening voor al wie voor en achter de schermen bijdraagt tot waar Transplantoux voor staat. Zo getuigde een van onze World Transplant Games medaillewinnaars dat haar grootste medaille de transplantfamilie was die ze door Transplantoux had leren kennen. We hebben laten zien dat we met Transplantoux geen eendagsvlieg zijn, maar een ogenschijnlijk enorm gevarieerde groep van mensen die geloofwaardig verbinden over alle mogelijke grenzen heen, elk met hun persoonlijk intens verhaal.”

Transplantoux verenigt, in samenwerking met UZ Leuven en KU Leuven, patiënten na een transplantatie én moedigt hen aan tot een actief leven. Eén van hun belangrijkste doelstellingen draait om het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar fysieke activiteit voor en na transplantatie.

Laatste aanpassing: 26 september 2024