Van Leuven naar Athene fietsen, met twee ondersteunende mobilhomes in hun kielzog. Voor die sportieve uitdaging tekenen zeven leden van Transplantoux, de organisatie die in samenwerking met UZ Leuven en KU Leuven patiënten na een transplantatie verenigt én tot een actief leven aanmoedigt. Het peleton bestaat uit een team van artsen, zorgverleners en patiënten. Eén van hun doelstellingen draait om het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar fysieke activiteit voor en na transplantatie. In Athene zullen de leden het wetenschappelijke congres van ESOT (The European Society for Organ Transplantation) bijwonen, het belangrijkste op de Europese kalender op gebied van transplantaties. Daar willen ze sensibiliseren over het belang van gezond bewegen voor en na transplantatie. Om hun boodschap ‘beweging als medicijn’ kracht bij te zetten, organiseert Transplantoux tijdens het congres een wedstrijd waarbij ze alle deelnemers uitdagen om iedere dag, vier dagen lang, zoveel mogelijk stappen te zetten.
Sportieve doelen
Het peloton van Transplantoux – waaronder ook twee getransplanteerden - vertrekt op zaterdagochtend 9 september. Exact een week later hopen ze aan de voet van de Akropolis te staan. Onderweg zullen ze verbroederen met lokale transplantatieverenigingen uit Wenen, Boedapest en Thessaloniki. Met de actie brengt Transplantoux zijn belangrijkste advies in de praktijk: bewegen als medicijn.
“Met Transplantoux willen we mensen na een transplantatie een beweegcampagne aanbieden waarmee ze samen, in een medisch veilige context, laagdrempelig en inclusief kunnen werken aan hun conditie. Deze tocht kan dan ook symbool staan voor de lange weg die getransplanteerden moeten afleggen om hun fysieke fitheid op te krikken”, vertelt prof. dr. Diethard Monbaliu, transplantatiechirurg aan UZ Leuven en voorzitter van Transplantoux.
10.000 stappen
Om hun boodschap ‘beweging als medicijn’ nog kracht bij te zetten, organiseert Transplantoux tijdens het congres een wedstrijd waarbij ze alle deelnemers uitdagen om iedere dag, vier dagen lang, zoveel mogelijk stappen te zetten. Monbaliu: “Het bijwonen van een wetenschappelijk congres is meestal een vrij sedentaire gebeurtenis. Daarom motiveren we deelnemers om toch zoveel mogelijk te bewegen. Je aantal dagelijkse stappen tellen is een eenvoudige en haalbare maatstaf voor het monitoren en bevorderen van fysieke activiteit, zeker nu fitness trackers en apps zo toegankelijk zijn.”
Het is de derde keer dat een multidisciplinair team van Transplantoux deze uitdaging aangaat: in 2019 fietsten ze naar Kopenhagen, en twee jaar geleden stond Milaan op de kaart.