‘Graag duidelijk, ik ben slechthorend’. Door een button te dragen met die boodschap, kunnen personen met gehoorverlies aangeven aan hun zorgverleners en andere gesprekspartners dat ze zich extra duidelijk moeten uitdrukken, zeker als ze een mondmasker dragen. Patiënten met licht tot ernstig gehoorverlies die naar UZ Leuven komen, kunnen vanaf vandaag zo’n button ophalen aan het onthaal van campus Gasthuisberg.
Professor Nicolas Verhaert, oorchirurg in UZ Leuven: “Het is belangrijk dat we de groep van slechthorenden niet vergeten in deze bijzondere situatie. Zo zullen mensen met latent gehoorverlies, bij wie je het anders niet zou opmerken, nu wel hinder ondervinden als de mond en een groot deel van het gezicht bedekt worden door een masker. Met de button willen we onze patiënten een toegankelijk hulpmiddel aanreiken om de communicatie vlotter te laten verlopen, zowel in het ziekenhuis als in het openbare leven. Dat doen we graag op een ludieke, niet-stigmatiserende manier.”
Volume, klankkleur en gebaren
Om jezelf met een mondmasker duidelijk te maken aan een slechthorende, is het vooral belangrijk om traag en duidelijk te spreken. Daarnaast kan je letten op je klankkleur om een boodschap over te brengen. Professor Verhaert: “Van kleins af aan leren we informatie afleiden uit klankkleur. Als iemand bijvoorbeeld iets op een boze manier zegt, weten we dat die persoon boos is zonder te weten wat die precies gezegd heeft. Verder helpt het om je boodschap visueel te ondersteunen met dagdagelijkse gebaren en om achtergrondgeluid zo veel mogelijk te vermijden.”
De dienst beroepskledij van UZ Leuven werkte de voorbije weken ook een mondmasker met plastic venster uit voor heel wat zorgverleners die met slechthorenden werken, zoals logopedisten, audiologen en oorchirurgen. Dat transparante masker maakt liplezen mogelijk. Momenteel wordt getest welk type plastic het meest geschikt is om condensatie van het plastic venster te minimaliseren.