UZ Leuven recycleert ademkalkpotten uit het Oka

17 december 2024
Sinds begin november recycleert UZ Leuven ademkalkpotten na gebruik in het operatiekwartier. Zo voorkomt het ziekenhuis dat jaarlijks 1500 kilogram ademkalk en 180 kilogram kunststof in de verbrandingsoven belanden. Een partnerbedrijf verwerkt de kunststof tot grondstof voor nieuwe producten en de ademkalk tot bodemverbeteraar in de landbouw.

Ademkalkpotten zijn essentieel voor anesthesisten bij de beademing tijdens een algemene verdoving. Sinds begin november zamelt het operatiekwartier van UZ Leuven ademkalkpotten in om te laten recycleren. Het universitaire ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in België dat met dergelijke duurzame recyclage van medische materialen van start gaat. Sinds de jaren tachtig is het gebruik van wegwerpproducten in de gezondheidszorg sterk toegenomen. Van medische hulpmiddelen tot beschermings- of schoonmaakmateriaal: de ecologische impact van ziekenhuizen is niet min. België engageerde zich al in 2021 om te werken aan een minder CO₂-intensief gezondheidszorgsysteem. UZ Leuven wil daarin pionier zijn en oplossingen uitdenken die in de hele Belgische gezondheidssector toepasbaar zijn. 

De recyclage van kalkpotten is alvast een geslaagd initiatief. Bij operaties onder algemene verdoving gebruiken anesthesisten ademkalkpotten. Die absorberen koolstofdioxide (CO₂) uit uitgeademde lucht van patiënten, zodat de patiënt veilig kan blijven ademen. Tot voor kort belandden de potten na gebruik bij het afval en werden ze verbrand in de afvalverwerkingscentrale. Nu laat UZ Leuven de kunststof tot zuivere polypropeenpellets verwerken, waarmee nieuwe materialen in kunststof gemaakt kunnen worden. De ademkalk zal hergebruikt in de landbouwsector als middel om de bodem te verbeteren. 

kalkpot anesthesist

Kristien Depraetere, duurzaamheidscoördinator in UZ Leuven: “De afvalberg in de zorgsector groeit enorm. Duurzaam materiaalgebruik is niet voor niets een van de topprioriteiten van UZ Leuven op het vlak van ecologie. Met dit recyclageproject zetten we een belangrijke stap in milieubewust materiaalgebruik, waarmee we de afvalstromen in het ziekenhuis willen afbouwen. We hergebruiken ook al groene sterilisatiedoeken in het operatiekwartier en werken aan oplossingen voor de kunststof schaaltjes en andere materialen in het ziekenhuis. Samen met een aantal commerciële partners zoeken we verder naar  nieuwe mogelijkheden om zorgafval een nuttige bestemming te geven.”

Met dit recyclageproject zetten we een belangrijke stap in milieubewust materiaalgebruik
Kristien Depraetere

Prof. dr. Steffen Rex, diensthoofd anesthesie in UZ Leuven: “Ons operatiekwartier gebruikt gemiddeld 1.200 kalkpotten per jaar. Met dit recyclageproject tonen we dat ecologische innovatie mogelijk is zonder in te boeten op kwaliteit of veiligheid voor onze patiënten. Het opstarten van een circulaire hub is vaak pas mogelijk als er voldoende materiaal is om in te zamelen. We moedigen andere ziekenhuizen dus aan om ook hun materiaalgebruik in het operatiekwartier onder de loep te nemen.”  

De recyclage gebeurt in samenwerking met partnerbedrijven EnadviS en Dräger.

Laatste aanpassing: 17 december 2024