In de eerste fase gaat de prik naar een aantal prioritaire doelgroepen, bepaald door de Vlaamse overheid. Het gaat om mensen die werken op de huidige COVID-19-afdelingen, de afdelingen pneumologie, geriatrie, intensieve zorg en spoed. Niet alleen de artsen en verpleegkundigen, maar ook bijvoorbeeld poetshulpen en kinesisten die op de afdelingen werken, krijgen vanaf dinsdag hun eerste vaccin. UZ Leuven voorziet drie centrale plaatsen in het ziekenhuis, wat makkelijker is voor de koude bewaring van dit vaccin. Andere prioritaire teams zullen de week erop aan de beurt komen, de bekende tweede spuit van het vaccin volgt enkele weken na de eerste. Iedere medewerker van UZ Leuven krijgt een persoonlijke uitnodiging per mail. Het ziekenhuis doet een warme oproep aan alle medewerkers om zich te laten vaccineren.
Opluchting voor zorgpersoneel
Dr. Philippe Meersseman, arts op medisch intensieve, kreeg dinsdagochtend als een van de eersten zijn spuitje tegen het coronavirus. “Ik voel vooral opluchting. We hebben lange moeilijke maanden achter de rug, deze vaccinatieprik komt geen dag te vroeg. Heel wat medewerkers op de COVID-afdelingen zitten op hun tandvlees en met een mogelijke derde golf in het vooruitzicht, kunnen we het ons niet veroorloven dat er nog ziekenhuismedewerkers COVID-19 krijgen. We weten natuurlijk dat het vaccin na twee prikken voor ruim 90% beschermt, maar niet voor 100%. Het is ook onduidelijk of je na vaccinatie de ziekte nog kunt doorgeven aan anderen. We blijven dus uiterst waakzaam naar onze patiënten en zullen met hetzelfde beschermingsmateriaal blijven werken.”
Ook prof. dr. Geert Meyfroidt, arts op intensieve zorg en Belgische voorzitter van de vereniging van intensivisten, ging zijn eerste coronaspuit halen. “Dit is een historische stap. De reden waarom iedereen zit te wachten op een vaccin, is om de gezondheidszorg in België niet meer te laten kapseizen. Als we ervoor kunnen zorgen dat het ziekenhuispersoneel niet meer kan uitvallen, is dat al een eerste grote stap. Maar om groepsimmuniteit te bereiken in de bevolking, moet 70% van de mensen zich laten vaccineren. We hopen dat iedereen zijn spuitje gaat halen.”