Week van de bij

26 mei 2024

Op campus Gasthuisberg staat een bijzondere toevoeging aan de groene omgeving: een bijenhotel. Dit initiatief is niet alleen een stap naar meer biodiversiteit, maar ondersteunt ook een specifieke bewoner: de metselbij. Deze solitaire bijen, die anders leven dan de bekendere honingbijen, vinden in het bijenhotel een ideale plek om hun eieren te leggen en hun nageslacht groot te brengen.  

Metselbijen, aangetrokken door de structuur van het hotel, spelen een cruciale rol in het bestuivingsproces. Ze zijn uitermate efficiënt in het bestuiven van bloemen, wat essentieel is voor de gezondheid van onze ecosystemen. 

Ondanks hun belang blijven ze vaak onder de radar, vooral omdat ze geen honing produceren en solitair leven, dit in tegenstelling tot hun sociale neven, de honingbijen.  

Het nut van het bijenhotel op de campus reikt verder dan het bieden van een thuisbasis voor de metselbijen. Het draagt bij aan de educatie over het belang van bestuivers in onze ecosystemen en hoe verschillende soorten bijen op unieke wijzen bijdragen aan ons milieu.  

Hoewel het bijenhotel een toevluchtsoord biedt voor metselbijen, is het belangrijk om deze niet te verwarren met honingbijen, die hun eigen specifieke rol hebben. Elders op campus Gasthuisberg bevinden zich bijenkasten speciaal voor honingbijen, die in gemeenschappen leven en honing produceren. Samen benadrukken deze initiatieven het belang van diversiteit onder bijen en hun essentiële rol in onze omgeving.  

Wist je trouwens dat bij een grondige inventarisatie een aantal jaren geleden 99! verschillende soorten bijen werden gevonden op onze campus?  Heel veel van deze soorten nestelen in de grond, vaak in lemige steile wanden, gelegen op zuidelijke hellingen en die treffen we hier op heel wat plaatsen kunnen aan.  In het Leuvense werden trouwens 107 soorten geïnventariseerd wat aangeeft dat onze campus een echte biodiversiteits-schatkamer is wat betreft wilde bijen.

Laatste aanpassing: 13 juni 2024