Afspraken
Multidisciplinair borstcentrum (MBC)
-
+32 16 34 66 70 - werkdagen van 8 tot 16.15 uur
Doel
Een okselkliertoilet is noodzakelijk als:
- Er bewijs is van aangetaste klieren.
- De schildwachtlymfeklierprocedure op technische redenen niet lukt.
- De schildwachtlymfeklier tijdens de ingreep tumorcellen vertoont.
Nazorg
- Na de operatie is het mogelijk dat er een drain aangebracht om eerst bloed en vervolgens wondvocht uit de okselholte te verwijderen. Zolang de drain ter plaatse is, moet u de arm rustig houden.
- Na 2 dagen start u met oefeningen onder leiding van een kinesist of verpleegkundige om verstijving van de schouder te voorkomen.
- Voordat u het ziekenhuis verlaat, wordt de drain verwijderd. Na het verwijderen van de drain is het mogelijk dat er seroom ontstaat, dit is een ophoping van vocht ter hoogte van uw operatielitteken. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken, uw lichaam gaat zelf het resterende vocht langzaam opnemen. Indien de aanwezigheid van seroom hinder veroorzaakt, kunnen enkele puncties uitgevoerd worden om dit vocht te verwijderen. Dit is pijnloos en niet dringend, het gebeurd tijdens uw geplande wondzorgraadpleging.
- Eenmaal de drain verwijderd is, drijft u best de belasting van de arm progressief op. 1 week na de ingreep mag u starten met kinésitherapie thuis. Bij overbelasting ontstaat een wat gespannen en moe gevoel in de arm en kunnen de bovenarm en elleboog licht opzwellen.
- De onderbreking van de huidzenuwen heeft tot gevolg dat er een slapend of prikkelend gevoel ontstaat ter hoogte van de huid van de okselholte, de binnenzijde van de bovenarm en de achterste okselplooi. Dit kan mogelijks blijvende last geven. Aanraking is belangrijk voor het mogelijks herstel van de zenuwen.
- Er kan dan ook zwelling of oedeem optreden aan de binnenzijde van de bovenarm en ter hoogte van de borst. Meestal is dit weinig uitgesproken en normaal.
Gevolgen
- Levenslang verhoogd risico op lymfoedeem
Elk okselkliertoilet houdt een levenslang risico in op het ontwikkelen van lymfoedeem in de arm. Lymfoedeem is de opstapeling van lymfevocht in de arm waardoor zwelling kan ontstaan doordat de normale drainage van lymfe in zowel de binnenzijde van de bovenarm als de borst onderbroken worden. Dit risico is ongeveer 20%. Ook wanneer de ingreep correct is uitgevoerd, is er geen enkele garantie dat er later geen lymfoedeem in de arm zal optreden. Er is geen enkele relatie tussen de ernst van de aandoening, het aantal aangetaste klieren, en de kans op zwelling van de arm in de toekomst. - Verhoogd risico op infecties
Omdat de lymfevaten en lymfeklieren ook een rol spelen in het opruimen van infecties, kan iedere wonde, insectenbeet of kleine oppervlakkige infectie aanleiding geven tot ontsteking van de lymfevaten (lymfangitis), gekenmerkt door zwelling, rode vlekken, algemeen onwelzijn, koorts, …
Brochures
-
PDFOkseluitruimingPDF - 300.78 Kb
Contact trajectbegeleiding MBC
-
Probeer eerst contact op te nemen met uw eigen trajectbegeleider.
-
Is uw trajectbegeleider niet beschikbaar, dan kunt u met vragen en twijfels altijd terecht bij de trajectbegeleider van wacht.
-
Telefonisch op werkdagen van 9 tot 16 uur.
- Sociaal werker: 016 34 29 18
- Verpleegkundige: 016 34 29 29
Laatste aanpassing:
15 mei 2024