Contactlenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen die een oplossing kunnen bieden bij oogaandoeningen. We bieden zowel standaardlenzen als medische contactlenzen aan. Optometristen controleren periodiek de contactlenzen voor een optimale pasvorm en maximaal comfort. 

Advies op maat

In ons contactlenzencentrum werken oogartsen van UZ Leuven nauw samen met ervaren optometristen van Visser + Ophtalmo en Gert Vanschoenwinkel. Als de oogarts een oogaandoening heeft geconstateerd, dan kan er tijdens een afspraak bij de optometrist worden onderzocht of contactlenzen een oplossing kunnen bieden.

Het aanmeten van contactlenzen gebeurt altijd in nauwe samenwerking met de behandelend oogarts. Na de afspraak wordt de oogarts op de hoogte gebracht van de resultaten van het onderzoek en kan de beste behandeling worden bepaald. 

Soorten lenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen die een oplossing kunnen bieden bij bepaalde oogaandoeningen.

Bandagelenzen zijn transparante en van speciaal materiaal gemaakte verbandjes voor het oog. Ze worden gebruikt om het oog te beschermen. Deze lenzen hoeven niet per se een sterkte te hebben. Hierdoor is het mogelijk om er een bril overheen te dragen. Bandagelenzen worden steeds geplaatst door uw behandelende oogarts.
Een zachte keratoconuslens kan bij een geringe vervorming van het hoornvlies beter zicht bieden voor de patiënt.
Vormstabiele keratoconuslenzen kunnen goede diensten bewijzen bij een wat verder gevorderde vervorming van het hoornvlies.
Scleralenzen zijn wat grotere hoedvormige lenzen die niet op het gevoelige hoornvlies steunen. Door de vochtlaag tussen de lens en het oog worden droge en pijnlijke hoornvliezen tijdens het dragen van de scleralens goed bevochtigd. Door de ronde vorm is het beeld scherp, ongeacht hoe onregelmatig het hoornvlies is.
Als de top van de keratoconus licht geprikkeld raakt door de harde lens, kan een zachte lens onder de harde lens geplaatst worden om de prikkeling tegen te gaan. Deze combinatie wordt piggy-back genoemd.
Een hybride lens is een zachte lens met in het centrum een harde lens. Een hybride lens maakt geen contact meer met de keratoconus. Hybride lenzen kunnen niet gebruikt worden bij te droge ogen.
Irislenzen zijn zachte lenzen met een ingeschilderde iris. Ze worden gebruikt om de irisfunctie te herstellen, het licht af te dekken of een cosmetische verbetering aan te brengen.
Multifocale myopieremmende lenzen hebben meerdere zones die het licht op verschillende manieren breken. Door ook in de randen de correctie uit te voeren, zou de kans afnemen dat een kind hoge myopie ontwikkelt.
Zachte afakielenzen kunnen zeer lang worden gedragen en hebben een hoge plussterkte om het ontbreken van de ooglens te compenseren.

Controles

Voor alle contactlenzen op medische indicatie geldt dat regelmatige controle noodzakelijk is. Daarnaast is een nauwe samenwerking tussen oogarts en optometrist onontbeerlijk. De optometristen van Visser + Ophtalmo en Gert Vanschoenwinkel hebben ruime ervaring op het gebied van de medische toepassing van contactlenzen.

Afspraken

Contactlenzencentrum
  • Als patiënt hebt u altijd een verwijzing van een oogarts van UZ Leuven nodig. Hebt u nog geen verwijzing? Vraag dit dan aan uw behandelende oogarts of huisarts.

  • Afspraken vinden plaats op dinsdag en vrijdag van 8 tot 16.30 uur

  • Tijdens een afspraak wordt u gezien door een van onze ervaren optometristen. Zij overleggen met de oogartsen wat voor u de beste behandeling is. 

Laatste aanpassing: 25 april 2024