XEN gelimplantaat

Glaucoomoperatie waarbij een XEN gelimplantaat wordt geplaatst waardoor de oogdruk daalt en u het zicht dat u nu hebt langer kunt houden.

Doel

Spijtig genoeg is de schade aan de oogzenuw door glaucoom niet omkeerbaar, en dus ook het verminderde zicht niet.

Het doel van de behandeling is niet uw zicht verbeteren, maar de oogdruk verlagen om zo verdere schade tegen te gaan en het zicht dat u nu hebt langer te bewaren.

Verloop

De plaatsing van het XEN gelimplantaat gebeurt meestal onder lokale verdoving – in zeldzame gevallen onder volledige verdoving – in de operatiezaal met de operatiemicroscoop.

Het XEN gelimplantaat is een heel klein buisje van zacht gelatinemateriaal, zo dun als een menselijk haar. Het buisje wordt vanuit de voorste oogkamer door de afvoerkanaaltjes geschoven, zodat het oogvocht daarlangs het oog kan verlaten.

Het vocht vormt daarna een klein blaasje (filtratieblaasje of ‘bleb’) onder het bindvlies van het oog (onder het bovenste ooglid). Deze procedure is minder ingrijpend dan de standaardprocedures voor glaucoomchirurgie.

Resultaten

  • In 50% van de gevallen vermindert de oogdruk tot een bevredigend niveau.
  • 50% moet opnieuw met oogdruppels beginnen om de druk in het oog voldoende laag te houden; soms is ook een bijkomende operatie nodig.

Klassieke filtrerende glaucoomchirurgie (trabeculectomie) of plaatsing van een tube-implantaat blijven nog mogelijk na de plaatsing van een XEN gelimplantaat.

Het kan gebeuren dat u na de operatie last hebt van:

  • Tijdelijke vermindering van het zicht
  • Gevoel van irritatie of overgevoeligheid
  • Een overvloedig tranend oog

 

Nabehandeling

Het succes van de operatie met het XEN gelimplantaat wordt in grote mate bepaald tijdens de eerste twee maanden na de ingreep.

In die periode is het soms nodig om het XEN gelimplanaat te activeren door een oogbolmassage of een prik in het filtratieblaasje.

Het is ook noodzakelijk dat u enkele maanden ontsmettende en ontstekingsremmende oogdruppels gebruikt.

Soms is het nodig om medicatie, die de kans op littekens vermindert, lokaal in te spuiten.

Al die procedures zijn noodzakelijk om het effect van de chirurgische ingreep persoon per persoon bij te regelen, omdat genezing en littekenvorming bij iedereen verschillend is

Brochure

Laatste aanpassing: 13 oktober 2020