Partner in zorg

Bij een opname in het ziekenhuis mag u een 'partner in zorg' aanduiden. 

Dit is één meerderjarige persoon die overdag altijd bij u mag zijn, ook buiten de normale bezoekuren, zolang dit niet interfereert met de therapie.

U mag zelf kiezen wie deze rol vervult. De enige voorwaarde is dat uw partner in zorg zelfredzaam is en zelf geen zorg of ondersteuning nodig heeft.

Partner in zorg: veel meer dan een bezoeker

Wij geloven dat zorg meer is dan medische behandelingen alleen. Een vertrouwd gezicht kan een groot verschil maken in uw herstelproces. Daarnaast kan een partner in zorg helpen met dagelijkse handelingen (eten geven, afruimen na het eten, wassen, begeleiding naar een onderzoek ...)  of bij het communiceren met het zorgteam.  

Bespreek met het zorgteam hoe u kan helpen. Zij bekijken samen met u wat mogelijk is. 

Pilootfase

'Partner in zorg' is een project dat zich momenteel in de pilootfase bevindt en nog niet uitgerold is naar alle afdelingen van het ziekenhuis. Daarom is het mogelijk dat wanneer u van afdeling verandert, de regels hieromtrent anders zijn. Bespreek dit met het behandelend team wanneer er sprake is van een verhuis. 

Een partner in zorg kiezen

  1. Op het moment dat u op de afdeling wordt opgenomen, vragen we u of u een partner in zorg wil aanduiden. Dit is geen verplichting. U mag dit ook op een later moment doorgeven. 
  2. Een zorgverlener noteert de naam van uw partner in zorg in uw dossier.
  3. Uw partner in zorg krijgt een identificatiepas. Daarmee mag die overdag ook buiten de gewone bezoekuren bij u blijven.

Meerdere partners in zorg

U kan bij het aanduiden van uw partner in zorg meerdere personen opgeven. Zo kunnen enkele naasten elkaar afwisselen als partner in zorg. 

  • Alleen deze vooraf opgegeven personen krijgen de rol van partner in zorg. 
  • Er mag nooit meer dan één partner in zorg tegelijk aanwezig zijn buiten de gewone bezoekuren. Voor palliatieve patiënten kan dit wel.

Starten als partner in zorg

Afspraken

  • Hou rekening met de zorgverlening voor alle patiënten. Spreek met de arts of verpleegkundige een moment af om uw vragen te bespreken.
  • Overleg altijd eerst met het zorgteam als u ergens mee wil helpen. Er kunnen namelijk medische of wettelijke beperkingen zijn aan wat u mag doen.
  • Respecteer hygiëne- en infectievoorschriften.
  • Verlaat de kamer als zorgverleners u dat vragen.
  • Respecteer de privacy en grenzen van andere patiënten en hun naasten.
  • Houd u aan de algemene huisregels.

Zorg voor uzelf

Waak als partner in zorg over uw eigen grenzen en mogelijkheden:

  • Neem voldoende rust en zoek steun bij anderen.
  • Overweeg af en toe thuis te blijven, zeker wanneer u zich moe of ziek voelt.
  • Vraag om duidelijke informatie over wat er van u wordt verwacht en welke rol u kan spelen in de zorg.
  • Geef aan wat lukt en wat goed aanvoelt.

Veelgestelde vragen

U mag zelf kiezen wie de rol van partner in zorg vervult, of het nu gaat om familie, een goede vriend, of een andere belangrijke persoon in uw leven.

Nee, het aanduiden van een partner is zorg is geen verplichting. 

Nee, u mag dat ook op een later moment doorgeven. 

Bij uw opnamegesprek met het zorgteam zal u gevraagd worden of u iemand wil aanduiden als uw partner in zorg. Weet u op dat moment nog niet wie dat zal zijn, dan mag u daar rustig over denken en het op een later moment tijdens uw opname aan het zorgteam laten weten. 

Ja, in zo'n situaties kan u dit aan de verpleegkundige laten weten. Die zal dan uw nieuwe partner in zorg in uw dossier noteren. 

Partners in zorg mogen overdag aanwezig zijn. De exacte uren worden met u besproken op het moment dat u wordt opgenomen en we noteren wie uw partner in zorg zal zijn. 

Nee, bij bepaalde onderzoeken, behandelingen, besprekingen of educatiemomenten kan de partner in zorg - ook met goedkeuring van de patiënt - niet aanwezig zijn. De zorgverlener zal inschatten of dit wel of niet gepast is. In andere gevallen is de aanwezigheid van de partner in zorg net aangewezen. Het zorgteam zal dit met u bespreken, maar breng dit gerust zelf ter sprake als u hier vragen over hebt. 

Wat u precies kan en mag doen, bespreekt u altijd eerst met het zorgteam van de afdeling. Zij bekijken samen met u en de patiënt wat mogelijk is. Dat kan gaan om helpen bij het eten of wassen, begeleiding naar een onderzoek, afruimen na het eten ... 

Om uw veiligheid en die van de patiënt te garanderen, vragen we u om dit altijd vooraf af te stemmen.

 

Jawel, tijdens de gewone bezoekuren kunnen er meerdere personen op bezoek zijn. Als zij tijdens die uren op bezoek komen, kunnen ze dus wel op hetzelfde moment bij u zijn. Zodra het bezoekuur voorbij is, mag alleen de partner in zorg (van die dag) blijven. 

Voor patiënten op de palliatieve afdeling of palliatieve patiënten op andere afdelingen is de bezoekregeling soepeler. Bespreek dit gerust met het zorgteam. 

Nee, het aanduiden van een partner in zorg heeft geen invloed op wie uw dossier kan inkijken. 

Om uw partner in zorg toegang te geven tot uw dossier, moet u die aanstellen als 'vertrouwenspersoon'. 

Lees meer over uw patiëntendossier en wie er toegang toe heeft

Ja, maar we vragen wel om rekening te houden met de zorgverlening voor alle patiënten. Spreek met de arts of verpleegkundige een moment af om uw vragen te bespreken. Bundel uw vragen zoveel mogelijk in één gesprek zodat dit efficiënt kan verlopen.

Ja, dat is in bepaalde situaties mogelijk, onder andere als een patiënt wilsonbekwaam is. Het zorgteam zal dan met naasten van de patiënt overleggen wie eventueel partner in zorg kan zijn. 

Ja, maar in dat geval gelden er bijkomende regels. We moeten dan vermijden dat uw naaste besmet geraakt (protectieve isolatie) of anderen besmet (bronisolatie). 

In beide gevallen is het belangrijk dat u als partner in zorg: 

  • op de kamer blijft.
  • belt met het oproepsysteem als u iets nodig heeft.
  • de kamerdeur maximaal gesloten houdt.
  • niet naar gemeenschappelijke ruimtes (de eenheid of ergens anders in het ziekenhuis) gaat.
  • steeds grondig uw handen ontsmet bij het betreden en verlaten van de kamer en het gebouw.
  • meteen naar huis gaat na het ziekenbezoek en andere plaatsen in het ziekenhuis vermijdt.

Contact

  • Hebt u nog vragen na het lezen van deze informatie? Laat het ons dan weten via bezoek@uzleuven.be

  • Met specifieke vragen over uw situatie kunt u ook altijd terecht bij het zorgteam van de afdeling waar u bent opgenomen.

Laatste aanpassing: 25 oktober 2024