Kinderen voorbereiden
Als sociaal werkster heeft Astrid veel contact met de jongste patiënten. Voor de behandeling start legt ze uit hoe radiotherapie werkt en wat er gaat gebeuren. “Die uitleg geef ik altijd op maat van het kind. Bij een vierjarige werk ik bijvoorbeeld met het verhaal van Radio-Robbie, een superheld die samen met zijn vriendjes vecht tegen de slechte kankercellen. Een zestienjarige vertel ik veel meer. Na de uitleg volgt een rondleiding waarbij de patiënten het gebouw en het radiotherapietoestel leren kennen. Het belangrijkste is dat de kinderen weten waaraan ze zich mogen verwachten: door die voorbereiding zijn ze veel rustiger en loopt de behandeling een stuk vlotter.”
De behandeling leg ik altijd uit op maat van het kind.
“Het PARTICLE-team is een samenwerking waarbij het kind centraal staat. Als ik met een jonge patiënt babbel en hij bijvoorbeeld veel over zijn hond vertelt, geef ik dat door aan het verpleegkundig team. Zo hebben zij een ingang om met hem aan de slag te gaan.”
Ouders geruststellen
Ook ouders zitten vaak met een hoop vragen. “Als sociaal werkster ondersteun ik ouders door te luisteren naar hun verhaal en hun noden, zowel op praktisch als psychosociaal vlak. Ik overloop samen met hen waar ze als gezin nood aan hebben. Als de ouders bijvoorbeeld nog andere kinderen hebben en er maar een beperkt netwerk is, zorgen we dat die kinderen ook opgevangen worden. Hoe zit het met verhoogd kindergeld? Is er een mogelijkheid tot thuiszorg? Wat als het financieel moeilijk loopt? Het zijn allemaal vragen waar ik regelmatig een antwoord op zoek. Daarnaast brengt een radiotherapiebehandeling veel zorgen met zich mee. Ouders mogen niet in de bunker, dus ze hebben geen beeld van wat hun kind daar precies doet. Ik ben er om hen gerust te stellen dat alles goedkomt.”