Afspraken
-
+32 16 34 48 00 - werkdagen tussen 8 en 17 uur
Dringende afspraak nodig?
-
Voor een spinale tumor kunt u altijd een dringende afspraak maken.
-
U kunt hiervoor uiteraard ook telefonisch contact opnemen met onze dienst.
Omschrijving
Een ruggenmergtumor, of intramedullaire tumor, is een tumor die ontstaat in het ruggenmerg zelf. Dit is een zeer zeldzame tumor met een jaarlijkse incidentie 1 per 200 000 mensen per jaar.
De meeste van deze tumoren zijn niet kwaadaardig en groeien traag. De meest frequente types ruggenmergtumoren zijn ependymomen en laaggradige astrocytomen. Er bestaan daarnaast nog meer zeldzame tumoren in het ruggenmerg zoals een kwaadaardig glioom, lymfoom, hemangioblastoom en ganglioglioom. Zeer uitzonderlijk bestaan er ook uitzaaiingen (metastasen) van andere kwaadaardige tumoren in het ruggenmerg.
Ruggenmergtumoren kunnen zowel in de nek, middenrug als lage rug voorkomen. Het meest frequent zien we ze echter in de nekregio.
De klachten die aanleiding geven tot een diagnose beginnen vaak subtiel en ontwikkelen traag. Pijnklachten over de wervelkolom zijn vaak aanwezig, naast neurologische klachten zoals gevoelsverlies, verlies van handigheid en/of problemen met evenwicht en stappen. In een latere fase kunnen er problemen met plassen en stoelgang ontstaan.
Onderzoeken en diagnose
De diagnose van een ruggenmergtumor wordt meestal gesteld op basis van een MRI scan. Op basis van de radiologische karakteristieken kan soms al vermoed worden welke type tumor het waarschijnlijk is, maar doorgaans kan dit niet met zekerheid bepaald worden. Als er beslist wordt tot een operatie, wordt steeds een aanvullend neurofysiologisch onderzoek uitgevoerd (MEP en SSEP) op de dienst neurologie. Dit dient dan als referentie voor het meten van signalen doorheen het ruggenmerg tijdens de ingreep.