Afspraken
-
De wachttijd voor een afspraak is altijd hetzelfde, ongeacht de manier (online, telefonisch of mynexuzhealth-app) waarop u een afspraak probeert te maken. Het is dus niet zinvol om via meerdere kanalen een afspraak aan te vragen.
-
Mynexuzhealth-gebruiker? Maak zelf uw afspraak via de mynexuzhealth-website of via de afsprakenmodule in de mynexuzhealth-app.
-
Nog geen mynexuzhealth-gebruiker? Vraag online uw afspraak aan.
-
Semi-dringende afspraak nodig? Volg dan deze stappen.
-
+32 16 34 25 60 - werkdagen van 8 tot 17 uur
-
Een patiënt verwijzen? Bekijk de instructies voor verwijzers.
Wat is lage rugpijn?
Plotse rugklachten gaan vaak gepaard met veel ongemakken. In die mate zelfs dat acute lage rugpijn een grote invloed kan hebben op uw dagelijkse activiteiten.
De belangrijkste symptomen van plotse lage rugpijn zijn:
- hevige pijn in de onderrug
- eventueel met uitstraling naar uw been en/of bil
- eventueel ook met bepaalde tintelingen en/of gevoelloosheid in uw been
Uw huisarts zal ook andere symptomen bevragen en onderzoeken, zoals vermagering, koorts, onwelzijn, erge nachtelijke pijn enz. Bij alarmerende symptomen die mogelijk op een ernstige aandoening wijzen, zal hij/zij u snel verwijzen.
Ernstige rugpijn? Ga naar uw huisarts
Ondanks de vreselijke pijn die u ervaart, is er geen reden tot ongerustheid. De kans dat de rugpijn spontaan verdwijnt, is groot en u zult hier geen blijvende schade aan overhouden.
Omdat het exacte probleem bij acute lage rugpijn meestal moeilijk te achterhalen valt op basis van beeldvormingsonderzoeken (RX-, CT- of MRI scan), is het zeker niet nodig om naar spoedgevallen te komen.
Uw huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij plotselinge ernstige rugklachten. Raadpleeg uw huisarts als de pijn hardnekkig blijft na een week en als u zenuwwortelpijn krijgt in een of beide benen. Zenuwwortelpijn is een stekende, schietende of snijdende, heftige pijn die vanuit de rug naar een of beide benen uitstraalt.
Wanneer komt u naar spoed met rugpijn?
Als u één van de onderstaande symptomen hebt, komt u best naar spoedgevallen.
- Uitstralingspijn met krachtvermindering in de voeten of benen, zelfs als dat gepaard gaat met vermindering van de pijn. Wat betekent dit?
- U kunt uw voet niet meer goed op en neer bewegen.
- U kunt niet meer op uw hielen of tenen staan.
- U lijkt steeds door uw knie te zakken.
- Gevoelsstoornissen in de regio van het zitvlak, de aars of de geslachtsdelen.
- Plas- of stoelgangproblemen
- Erectiestoornissen
Wat kunt u zelf doen bij lage rugpijn?
Blijf actief, dat biedt de beste garanties op een vlot herstel, maar houdt rekening met de signalen van uw lichaam.
Met deze tips tegen lage rugpijn zet u alvast de eerste stap naar een spoedig herstel.
- Stap rond en wissel regelmatig van houding.
- Bij hevige pijn: ga kort op uw rug liggen met de heupen en de knieën geplooid in een hoek van 90 graden.
- Warmte kan uw comfort verhogen.
- Een ontstekingsremmer kan nuttig zijn in de beginfase van uw pijn. Indien nodig, kunt u voor bijkomende pijnstilling paracetamol (maximaal vier keer per dag 1 gram) en/of tramadol nemen.
- Neem medicatie altijd in overleg met een arts.
- Pijnstillers hebben als doel dat u uw dagelijkse activiteiten vlotter kan uitvoeren, maar doseren blijft van belang. Het is niet de bedoeling dat u over uw grenzen gaat door pijnstillers te nemen.
- Voer zo snel mogelijk uw gewone dagelijkse activiteiten weer uit, rekening houdend met de signalen van uw lichaam. Respecteer uw grenzen en doseer indien nodig.
- Hervat uw werk zodra het kan.
- Wees geduldig
Uit onderzoek blijkt dat andere zaken in uw leven mogelijk een invloed hebben op de pijn. Zo kunnen o.a. emoties zoals somberheid en/of overmatige angst bij het uitvoeren van activiteiten of bewegingen nadelig zijn voor uw herstel. Raadpleeg uw huisarts als u deze signalen bemerkt.
Wat doet u best niet bij lage rugpijn?
- Lang zitten en voorovergebogen staan.
- Lang in bed liggen is nadelig voor de rug.
- Een korset dragen.
Nog steeds lage rugpijn na 6 weken
Ga naar uw huisarts voor een verwijzing naar onze wervelkolomraadpleging. In dit geval zijn meestal bijkomende maatregelen aangewezen.