Inspiratiedag ‘Samen zorgen’

Datum: 10 March 2025
Locatie: Park Inn Leuven
Zorgen doen we samen. Samen met patiënten, hun naasten, lotgenoten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. Maar hoe pak je deze samenwerkingen aan in je organisatie? Tijdens een interactieve en inspirerende infodag willen UZ Leuven en Trefpunt Zelfhulp samen met enkele lotgenotenverenigingen praktische handvaten aanreiken om hier zelf mee aan de slag te gaan binnen je zorgorganisatie.

Praktisch

Datum: 10 March 2025, 09:00 - 17:00
Locatie: Park Inn Leuven, Martelarenplein 36, 3010 Kessel-Lo.
Prijs: 150 euro (externe deelnemers) – 75 euro (studenten, leden van patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen, medewerkers en vrijwilligers van UZ Leuven)

Programma

  • 9 uur: Ontvangst 
  • 9.30 uur: Verwelkoming 
  • 10.15 uur: Werken met vrijwilligers n.a.v. 50 jaar vrijwilligers in UZ Leuven door Karolien Bartels (coördinator vrijwilligerswerk UZ Leuven) en Jolien Jaspers (nationaal coördinator Present vzw) 
  • 11.15 uur: Pauze  
  • 11.45 uur: Werken met vrijwilligers (vervolg)
  • 12.45 uur: Lunchpauze
  • 13.45 uur: Keuzesessie 1
  • 14.45 uur: Pauze   
  • 15 uur: Keuzesessie 2
  • 16 uur: Slotwoord door Koen Balcaen (directeur verpleegkunde en patiëntenbegeleiding UZ Leuven)
  • 16.45 uur: Receptie

In de namiddag volg je twee van de volgende infosessies naar keuze. Geef je voorkeur door in het inschrijvingsformulier. 

Keuzesessies

Hoe kunnen patiënten samenwerken met zorgprofessionals om andere patiënten te ondersteunen op een complementaire manier? Hoe kunnen we de kennis en ervaring van patiënten inzetten zodat ze een meerwaarde zijn voor andere patiënten?

Een aantal zorgprogramma’s in UZ Leuven werken samen met ervaringsdeskundigen: patiënten die opgeleid worden om andere patiënten te ondersteunen en samen te werken met zorgverleners, maar die ook mee nadenken over hoe de zorg zo goed mogelijk kan afgestemd worden op de noden. Deze ervaringsdeskundigen maken mee deel uit van het zorgteam. Via een co-designtraject werden zowel de teamleden als de ervaringsdeskundigen betrokken om samen te bepalen op welke manier de samenwerking kan verlopen en welke concrete opdrachten ervaringsdeskundigen kunnen opnemen. Het inzetten van ervaringsdeskundigen wordt begeleid door Trefpunt Zelfhulp. 

Tijdens deze keuzesessie vertellen enkele collega’s van het zorgprogramma hartfalen en harttransplantatie over hun samenwerking met ervaringsdeskundigen, de weg hiernaartoe en wat dit betekent voor het team en de patiënten.

Lotgenotengroepen en patiëntenverenigingen ondersteunen patiënten, mantelzorgers en naasten op verschillende manieren, zowel binnen als buiten zorgorganisaties. Sinds 2019 is UZ Leuven een zelfhulpvriendelijk ziekenhuis: we proberen maximaal samen te werken met patiëntenverenigingen en lotgenotengroepen. In deze samenwerking nemen beide partijen enkele engagementen op zich om een meerwaarde te bieden voor onze patiënten en hun naasten. 

Tijdens deze keuzesessie vertellen enkele patiëntenverenigingen en zorgverleners op welke manier zij de handen in elkaar hebben geslagen. Waarom zijn ze gaan samenwerken? Wat doet de patiëntenvereniging precies in het ziekenhuis? En welke meerwaarde biedt dit voor patiënten en naasten?

Hoe ga je om met naasten tijdens het verblijf van een patiënt? Welke rol of plaats is er weggelegd voor bezoekers? 

In het najaar van 2024 startte UZ Leuven met een pilootproject waarbij op bepaalde afdelingen patiënten een ‘partner in zorg’ konden aanduiden. De partner in zorg is een naaste die overdag altijd aanwezig mag zijn om de patiënt bij te staan tijdens het verblijf, eventueel ondersteuning kan bieden bij bepaalde zorgtaken en vooral een vertrouwd gezicht kan zijn in een periode die vaak gepaard gaat met onzekerheid en stress. 

Tijdens deze keuzesessie gaan enkele zorgverleners van UZ Leuven dieper in op dit thema en delen ze hun ervaringen met het ‘partner in zorg’-project. Wat liep er goed? Welke drempels waren er? Welke voordelen biedt het voor patiënten, naasten en zorgverleners?

In 2022 startte het eerste patiëntenpanel van UZ Leuven. Het panel bestaat uit een 40-tal patiënten en naasten die ervaringen hebben met verschillende diensten en afdelingen in het ziekenhuis. Vier keer per jaar komt de groep bij elkaar om verschillende thema’s te bespreken, feedback en input te geven en na te denken over mogelijke oplossingen voor problemen. Op die manier wil het ziekenhuis de patiënt meer inspraak geven over de manier waarop er gewerkt wordt en de zorg georganiseerd wordt in het ziekenhuis.

Tijdens deze keuzesessie nemen medewerkers van de dienst kwaliteit samen met enkele panelleden je mee in de werking van het patiëntenpanel.

Inschrijven

Schrijf je alvast in via onderstaand formulier. Wacht niet te lang, want de plaatsen zijn beperkt! 

De Accreditering Ethiek en Economie voor artsen werd aangevraagd. 

Laatste aanpassing: 2 December 2024