Om welke maskers gaat het?
Voor patiënten van het slaaplabo van UZ Leuven gaat het om de volgende maskers van Philips Respironics met magnetische sluiting:
- Amara View Full Face
- DreamWear Full Face
- DreamWisp
- Wisp en Wisp Nasal
Wat is het probleem met de magnetische maskers?
De sluiting van het masker gebeurt met een relatief sterke magneet, die mogelijk kan interageren met metalen voorwerpen (zoals metaalsplinters) of metalen medische apparaten in uw eigen lichaam of van mensen in uw onmiddellijke nabijheid (contact dichter dan 15 cm). In geval het masker derhalve wordt gedragen, dient veiligheidshalve steeds afdoende afstand te worden gehouden met derden.
Lees het persbericht dat Philips uitstuurde.
Het gaat onder andere om de volgende geïmplanteerde metalen medische apparaten:
- pacemakers
- defibrillators
- neurostimulators
- CSF-shunts, o.a. ventriculoperitoneale drainage (VPD)
- clips en coils
- oogimplantaten
- implantaten in het oor
- poorten en pompen (bv. voor insuline)
- andere metalen implantaten die niet in een magnetisch veld mogen gebruikt worden
Wat betekent dit voor de behandeling?
Indien u zelf of iemand in uw nabije omgeving (bv. gezinsleden en naaste zorgverleners) een metalen implantaat of ander metalen voorwerp in het lichaam heeft, is het aangewezen om uw masker niet langer te gebruiken en zo snel mogelijk te laten vervangen door een ander type zonder magneten.
Wat gebeurt er met de maskers?
Philips zal ten gevolge van dit veiligheidsrisico de gebruikershandleiding, de labeling en de lijst contra-indicaties van de betreffende maskers aanpassen. Het gaat niet om een terugroepactie.
Waar kunt u als patiënt terecht voor informatie?
Op deze website bieden we een overzicht van vragen en antwoorden over de veiligheidsmelding. Is er nieuwe info beschikbaar, dan vindt u ze hier terug. U kunt erop rekenen dat dit voor ons een prioriteit is.
Voor specifieke vragen kunt u steeds terecht bij het slaaplabo via tel. 016 34 25 22.