Beste behandeling voor elke patiënt
"De beste zorg op maat van elke patiënt bieden, is een kernwaarde van het ziekenhuis", zegt prof. dr. Gert Van Assche, hoofdarts in UZ Leuven. "Daarin zit een dubbel doel. Enerzijds willen we elke patiënt, los van zijn financiële draagkracht, de beste behandeling geven. We houden dan ook maximaal rekening met de situatie van onze patiënten, in het bijzonder patiënten in maatschappelijk kwetsbare situaties."
We willen elke patiënt, los van zijn financiële draagkracht, de zorg kunnen geven die nodig is.prof. dr. Gert Van Assche, hoofdarts
"Anderzijds willen we de behandeling aanbieden die de patiënt de beste prognose geeft. Als dat een vernieuwende operatietechniek is of een geneesmiddel tegen een heel uitzonderlijke aandoening, kan dat echt heel duur worden en is er meestal geen terugbetaling voorzien. Toch willen we die nodige zorg kunnen geven."
Innovatief of zeldzaam
Dure geneesmiddelen die niet terugbetaald worden, zijn vaak pas recent op de markt gebracht of helpen tegen zeldzame ziekten en aandoeningen. Daarnaast is er de hoge prijs van innovatieve materialen en technieken die bij operaties gebruikt worden, zoals 3D-technologie om preciezer te opereren. Het kostenplaatje van deze behandelingen en technieken gaat van 1.000 tot soms 40.000 euro.
Investeren in zorg, is ook investeren in mensen.prof. dr. Gert Van Assche, hoofdarts
"Soms is er wel een terugbetaling van de overheid op komst", legt professor Van Assche uit, "maar die procedures vragen tijd. Die tijd heb je niet altijd. Je wil mensen zo snel mogelijk en zo goed mogelijk helpen. Een kind met een zeldzame tumor dat baat heeft bij een grensverleggende kankertherapie, heeft geen tijd te verliezen. Investeren in zorg, dat is ook investeren in mensen."