Over de dienst traumatologie

De missie van de dienst traumatologische heelkunde is de best mogelijke zorg te garanderen voor alle ongevalslachtoffers, zowel voor de polytraumapatiënt als voor de lichtgekwetste, zowel voor de geriatrische multi-morbiede patiënt als voor het spelende zich kwetsende kind.

Missie

De missie van de dienst traumatologische heelkunde is de best mogelijke zorg te garanderen voor alle ongevalslachtoffers, zowel voor de polytraumapatiënt als voor de lichtgekwetste, zowel voor de geriatrische multi-morbiede patiënt als voor het spelende zich kwetsende kind.

We wensen dit te kwantificeren door blijven te behoren tot de top 10 van Europese centra voor traumazorg. Dit moet gerealiseerd worden door de drie pijlers waarop onze zorg gebaseerd is - clinical excellence, opleiding en wetenschappelijk onderzoek - verder te ontwikkelen en te profileren.

Door zich te manifesteren als referentiecentrum voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe inzichten in de zorg voor het ongevalslachtoffer, en de vaste wil de kwaliteit van de zorg door deze nieuwe inzichten te verbeteren, constant te toetsen en te valoriseren, onderschrijft de dienst volledig de strategische missie die door de KU Leuven voor UZ Leuven ontwikkeld werd.

Traumacentrum: hogere kans op overleven na zwaar ongeval

UZ Leuven is het eerste erkende level 1-traumacentrum van België. Dat houdt in dat we onder meer beschikken over de juiste hightechinfrastructuur en dat de klok rond een gespecialiseerd traumateam paraat heeft staan om de opvang van patiënten na een zwaar ongeval (traumapatiënten) te garanderen. Het moet ook mogelijk zijn om meteen beroep te doen op beeldvorming, bloedproducten en een operatiezaal. 

Doordat er dag en nacht gespecialiseerde traumachirurgen aanwezig zijn, kunnen we snel een ingreep garanderen aan traumapatiënten waarvoor tijdig handelen essentieel is. Bij patiënten met zware hersenletsels, botbreuken en gekwetste organen kan tijd een groot verschil maken.

De nieuwe spoedgevallendienst ligt vlakbij de tien gloednieuwe operatiezalen, waarvan er altijd minstens één wordt vrijgehouden. Op die manier kunnen slachtoffers van een zwaar ongeval snel en adequaat geholpen worden.

Lees meer over het traumacentrum.

 

Klinisch onderzoek op hoog niveau en volgens internationale standaarden

De dienst traumatologie is sinds 2014 een ‘Level 1 AO Foundation Clinical Study Center’. De erkenning is voorbehouden voor centra die klinisch onderzoek op hoog niveau voeren en volgens internationale standaarden.

De dienst traumatologie heeft als eerste Belgische centrum de erkenning ‘Level 1 AO Foundation Clinical Study Center’ behaald. De erkenning was niet mogelijk geweest zonder de hulp van het clinical trial center (CTC), dat het erkenningsproces mee heeft begeleid.

De AO Foundation is de grootste internationale, door artsen geleide, non-profitorganisatie,  gespecialiseerd in de behandeling van trauma en aandoeningen van het musculoskeletaal systeem. De organisatie werd in 1958 opgericht en vormt ondertussen een netwerk van meer dan 12.000 chirurgen, operatieassistenten en wetenschappers in meer dan 100 landen. De missie van de AO Foundation is het stimuleren van opleiding, translationeel onderzoek, ontwikkeling en klinisch onderzoek. Dit moet wereldwijd resulteren in een betere patiëntenzorg. 

Binnen de AO Foundation bestaat een netwerk van Clinical Study Centers, waar klinisch onderzoek op hoog niveau volgens internationale standaarden gebeurt. Tot vandaag zijn 35 centra erkend in de VS, Zuid-Amerika, Azië, Australië en Europa als ‘Level 1 of Level 2 Clinical Study Center’. 

Laatste aanpassing: 24 januari 2020