Immunotherapie met bijengif

1 maart 2019

Bijna iedereen wordt minstens één keer in zijn leven gestoken door een bij, wesp of hommel. En wie een job heeft als imker, tuinman, brandweerman of wie veel fietst, heeft een verhoogd risico om gestoken te worden.

Voor de meesten onder ons is zo’n steek onschuldig, maar soms krijgen mensen een gevaarlijke allergische reactie op het gif na een steek. En dat kan levensgevaarlijk zijn, bijvoorbeeld wanneer je keel opzwelt of als je flauwvalt.

 

De enige behandeling die hevige reacties op een volgende steek kan voorkomen, is immuuntherapie. Daarbij wordt het gif van de insecten zelf gebruikt om de allergie aan te pakken. UZ Leuven gebruikt daarvoor een behandelingsschema dat enigszins anders is dan de meeste allergiebehandelingen, met uitstekende resultaten. 

Wil je meer weten over hoe je een insectenallergie herkent of kunt voorkomen? Leuvense specialisten richtten begin 2019 het Insectenallergiefonds op om info te geven over preventie, diagnose en behandeling van een insectengifallergie. Daarnaast zorgt het fonds ervoor dat er meer onderzoek komt naar de diagnose en behandeling van insectenallergieën. 

Volg het Insectenallergiefonds op Facebook

Laatste aanpassing: 23 april 2021