“We gaan nu onderzoeken of ook België klaar is om met zo’n meldsysteem van vrijwilligers te werken.” Vaak gaat het om artsen of zorgverleners die zich kandidaat stellen om buiten hun werkuren ter beschikking te zijn voor eerste hulp, maar ook mensen met een speciale opleiding kunnen deel uitmaken van die burgerhulpverlening. Een meldsysteem kijkt waar in de buurt van het slachtoffer zich iemand bevindt die die eerste belangrijke hulp kan toedienen.
Burgerhulp ook in België?
Wie vandaag een hartstilstand krijgt in België, heeft een overlevingskans van minder dan 10 procent. In landen als Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ligt dat een pak hoger, tot zelfs 40 procent. Urgentieartsen van UZ Leuven onderzoeken nu in opdracht van de overheid of het systeem van burgerhulpverlening de Belgische overlevingscijfers kan opkrikken.
“Het inzetten van speciaal opgeleide burgers bij levensbedreigende situaties wordt internationaal gezien als een belangrijke factor om de mortaliteit naar beneden te krijgen”, legt prof. dr. Marc Sabbe, urgentiearts in UZ Leuven, uit.