Kanker en suiker
Kankerpatiënt of niet, suiker speelt voor iedereen eenzelfde rol in het dieet. Te veel suiker is voor niemand goed, maar suiker in de voeding zal kankerweefsel niet doen groeien. Daarvoor is de hoeveelheid suiker die het weefsel nodig heeft te verwaarloosbaar.
Je kunt een kankercel niet uithongeren door geen suiker te eten.
Een kankercel consumeert 1,8 g suiker per 100 g weefsel. Dat is een fractie van de hoeveelheid suiker in een gezond dieet. Zelfs onze eigen lever produceert meer suiker dan dat om ons lichaam ’s nachts van energie te voorzien.
Energiebehoefte bij kankerpatiënten
Kankerpatiënten hebben evenveel of zelfs meer energie nodig dan gezonde personen.
Zij krijgen namelijk vaak te maken met ondervoeding, spierverlies, gewichtsverlies, smaakverlies en ontstekingen.
Ook hun energieverbruik verschilt niet van dat van gezonde volwassenen (ongeveer 25-30 kcal/kg lichaamsgewicht).
Wat moet een kankerpatiënt dan wel eten?
Kankerpatiënten houden bij de samenstelling van hun dieet het best rekening met de volgende richtlijnen.
Eiwitten
Neem minstens 1 à 1,5 g eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag in.
Eet daarvoor elke dag minstens:
- 2 zuivelproducten: yoghurt, melk, sojadrink, ...
- 1 stuk vis, vlees, ei of vegetarische eiwitbron
Vul verder aan met kaas, smeerkaas, vlees of vis op de boterham.
Vitamines en mineralen
Vul uw dieet aan met vitamine- en mineralensupplementen in kleine dosissen.
Let op dat u de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet overschrijdt.
Energie: suiker en alternatieven
Het belangrijk is om voldoende energie te eten. Op deze manier ondersteunt u uw lichaam zo goed mogelijk.
Suiker kan bijdragen om uw energie-inname op peil te houden. Denk hierbij niet alleen aan gewone suiker, maar ook aan:
- Honing
- Fruitsappen en toegevoegde suikers in smoothies
- Fruityoghurt
- Chocomelk
- …
Insulineresistent?
Enkel als u insulineresistent bent, haalt u uw energie best vooral uit vetten en minder uit enkelvoudige suikers.
Vanwaar de verwarring?
In oktober 2017 was er veel te doen rond het verband tussen suiker en kanker. Een dieet met minder of zelfs zonder suiker zou positief zijn voor de behandeling van de ziekte.
De uitspraak kwam van professor Thevelein, onderzoeker aan het departement Biologie KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
Bij dat onderzoek waren geen patiënten betrokken, maar werden alleen gistcellen gebruikt. Resultaten uit dat fundamentele onderzoek kunnen niet zomaar worden omgezet naar een klinische context bij patiënten.
Hoe stimuleert suiker de groei van kankercellen in gistcellen?
In bovenstaande studie, werd onderzocht of en hoe suiker de groei van kankercellen stimuleert in gistcellen.
De invloed van suiker op kankercellen bestaat uit twee stappen:
- De stofwisseling breekt suikermoleculen in gistcellen af tot een bepaald eiwit.
- Dat specifieke eiwit stimuleert de groei van de kankercellen.
Voor het fundamentele onderzoek, dat niet meteen op concrete toepassingen is gericht, is de ontdekking van het mechanisme een grote stap vooruit.
Er is echter verder onderzoek nodig om deze resultaten te vertalen naar de klinische praktijk.
Vragen?
Neem contact op met een diëtiste of arts.
Het ideale voedingspatroon verschilt tijdens de verschillende fases van de behandeling en is voor elke patiënt anders. Professioneel voedingsadvies kan u helpen om uw voeding aan uw eigen noden aan te passen.
Deze tekst werd opgesteld door het competentiecentrum klinische voeding van UZ Leuven.