Smeren
Gebruik een product met 25, 35 of 38 procent vet. Let op dat maximaal 1/3e verzadigd vet is.
Bereiden
Kies voor oliën en zachte bak- en braadmargarines. Die zijn gezonder dan de vaste varianten.
Frituren
Je kiest best voor oliën omdat ze relatief weinig verzadigd vet bevatten en relatief veel onverzadigd vet.
Verhitten van olie
Vermijd oliën die rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren zoals zonnebloem-, soja-, lijnzaad-, sesam- en walnootolie. Die mogen niet worden verhit. Verhitting beschadigt de vetzuren en andere bestanddelen van de olie.
Verhit tot maximum 175°C. De aanbevolen maximumtemperatuur is 5°C lager dan voorheen om zo de vorming van acrylamide (een kankerverwekkende stof) te beperken.
Wat met calorieën?
Het soort frituurvet heeft geen invloed op de totale vet- en calorieaanbreng van de frieten. Frieten gebakken in frituurvet of in -olie zijn even vet en calorierijk.
Alternatieven
Je kunt ook gebruik maken van een airfryer of kiezen voor producten die in de oven kunnen. Hierdoor beperk je het gebruik van vetstoffen.
Matig je gebruik
Let op dat je niet te veel vet gebruikt, ook al kies je voor een goede soort smeer- en bereidingsvet.
Maximaal aangeraden gebruik:
- Smeervet: 1 mespunt per boterham
- Bereidingsvet: 1 eetlepel per persoon per dag