Radiotherapie bij hoofd- en halskanker

Radiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van hoofd- en halskanker. Tot 70-80 procent van de mensen met een hoofd- en halstumor worden behandeld met radiotherapie, ofwel als enige therapie, of in combinatie met heelkunde en/of chemotherapie.

Afspraken

Radiotherapie-oncologie

Verloop bestraling

Voor hoofd- en halskanker zijn er verschillende bestralingsschema’s. De totale toe te dienen dosis wordt verspreid over 30 tot 35 sessies van 10 tot 20 minuten. 

  • Het totaal aantal beurten bestraling, alsook de dosis per beurt, varieert van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van de indicatie. 
  • De radiotherapeut-oncoloog bespreekt vooraf met u hoeveel beurten voor uw specifieke situatie optimaal zijn aangewezen. 

Lees meer over de verschillende stappen in uw bestralingsbehandeling.

Mogelijke nevenwerkingen

Bestralingen bij hoofd- en halskanker kan op korte termijn bijwerkingen veroorzaken.

Als bij de bestraling van de hals een deel van de onderste keelholte in het bestraalde gebied ligt, kan pijn bij het slikken ontstaan. Door de bestraling worden de slijmvliezen in de keel aangetast. Om de pijn te verzachten kan uw arts middelen voorschrijven die de binnenkant van de keel beschermen. De diëtist en/of logopedist zal zo nodig ingeschakeld worden om u te adviseren.

Dit komt tot stand door aantasting van de slijmvliezen in de mond. Er kunnen aften ontstaan met symptomen van ontsteking. Wederom kan de arts middelen voorschrijven om de pijn aan de mondslijmvliezen te verzachten. Er bestaan verschillende mondverzorgingsproducten die de pijn kunnen verlichten. Vraag gerust raad bij uw behandelende arts of uw apotheek. Ook de diëtist kan ingeschakeld worden om adviezen te geven om op gewicht te blijven.

Wanneer de mondregio en speekselklieren in het bestraald volume liggen, kan de werking van de speekselklieren verminderen. Hierdoor ontstaat er een droge mond, maar kan u ook dikker/slijmerig speeksel aanmaken. 

Door bestraling in de mondregio kan er smaakverandering optreden. De diëtist kan u begeleiden met het zoeken naar de juiste voedingsproducten waardoor voedingspatroon in stand blijft.

Door aantasting van de opperste huid, kan er een gevoelige en rode huid ontstaan. Er wordt aangeraden om uw hals te hydrateren en irritatie van externe factoren te vermijden. Denk maar aan irritatie van de kraag of blootstelling van extreme warmte/koude. We vragen aan de mannelijke patiënten zich niet te scheren met een scheermesje (wel een elektrisch apparaat) en aftershave/parfum te vermijden. Onze gespecialiseerde wondzorgverpleegkundige zal u tijdig aanbevelingen geven. 

Als de mondregio en de speekselklieren in het bestraald volume liggen, heeft u op lange termijn meer risico op tandbederf. U zal voorafgaand aan de start van de bestraling een consultatie krijgen bij de gespecialiseerde tandarts die u de juiste adviezen geeft.

Op langere termijn kunt u last krijgen van minder speekselaanmaak en een blijvende droge mond waardoor uw gebit gevoeliger wordt aan tandbederf. Het is dus belangrijk om goede mondhygiëne te behouden en de aanbevolen fluorgel levenslang te gebruiken.

Als de schildklier (gelegen in de hals) ook in het bestraald volume lag, is het mogelijk dat deze minder schildklierhormoon zal produceren (hypothyroïdie). Uw arts zal dit opvolgen via een bloedtest.

Lees meer over andere veel voorkomende algemene nevenwerkingen als gevolg van bestraling.

Specialisten

Wij zijn er voor u

U wordt regelmatig door een arts gezien tijdens de bestralingsreeks. Ook de verpleegkundigen/technologen medische beeldvorming van het toestel kunnen u begeleiden en aanbevelingen geven. 

Doe een beroep op onze professionele hulpverleners

Brochures

Laatste aanpassing: 12 juli 2024