Afspraken
-
+32 16 34 68 50 - maandag en woensdag van 8 tot 16.30 uur; dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 tot 16 uur
Oorzaak
Iliacale endofibrose is een verdikking van de binnenste laag van de bekkenslagader (intimahyperplasie) als gevolg van herhaaldelijk microtrauma van de slagader als gevolg van het veelvuldig plooien bij het fietsen.
Dat microtrauma ontstaat omdat er een voor het lichaam abnormale houding op de fiets wordt aangenomen bij inspanning. In deze houding zal de bekkenslagader ‘afgeknikt’ worden. Dit resulteert in een relatieve vernauwing waardoor de bloedtoevoer naar het been onvoldoende dreigt te worden bij zeer intense inspanning.
Het gaat meestal om de externe iliacale bekkenslagader (arteria iliaca externa), in zeldzame gevallen gaat het om de gemeenschappelijke bekkenslagader (arteria iliaca communis) of om de beenslagader (arteria femoralis communis).
Risicofactoren
Iliacale endofibrose is een zeer zeldzame aandoening en komt voor in een jongere populatie, namelijk onder 40 jaar.
Zeer intensief fietsen gedurende jaren verhoogt het risico op deze aandoening. Het komt dus bijna uitsluitend voor bij professionele (wielrenners) of recreatieve fietsers, die vele kilometers afleggen per jaar.
Symptomen
Een typisch symptoom van iliacale endofibrose is vermoeidheid of een krampachtige pijn in het been.
- Meestal bij slechts één been, vaak het linkse.
- Tijdens doorgedreven inspanning zoals spurten of bergop fietsen.
Diagnose
Bij (een vermoeden van) deze aandoening voeren we volgende onderzoeken uit:
Voor het stellen van een diagnose en/of opvolging zal een fietsproef en duplexscan (echo) uitgevoerd worden. Dit gebeurt net voor of tijdens de consultatie bij vaatheelkunde en op dezelfde locatie.
Voor bevestiging van iliacale endofibrose en om uitgebreide beeldvorming te hebben wanneer beslist wordt dat operatief ingrijpen noodzakelijk is, zal een CT angiografie of MR angiografie uitgevoerd worden. Dit gebeurt op een afzonderlijk moment en hiervoor zal een afspraak gemaakt worden.
Behandeling
Iliacale endofibrose wordt meestal behandeld via:
- Percutane transluminele angioplastie (PTA), eventueel met stent
- Endarterectomie met eigen adermateriaal
- Bypass-operatie in uitzonderlijke gevallen