Omgaan met (zin)verlies bij kanker

Als je leven getekend wordt door kanker, kan je het gevoel krijgen dat je je vertrouwde leven aan het verliezen bent. Je moet heel veel loslaten: toekomstplannen worden onzeker, je kan bang zijn voor de behandeling,… In dit filmpje willen we de ruimte scheppen om hier even bij stil te staan.

Dit filmpje werd gerealiseerd dankzij steun van de Stichting tegen Kanker en het Leuven Kankerinstituut.

Deze video heeft ondertitels en kan u dus ook zonder geluid bekijken.

Enkele getuigenissen

Lies - 33 jaar

Mijn wereld stortte in na de diagnose. Het idee dat ik mijn kinderen misschien zal moeten loslaten, is beangstigend. Plots moet ik leven in die totale onzekerheid. Het is voortdurend een strijd tussen loslaten en toch zelf dingen in handen willen houden. Vaak heb ik het gevoel dat ik geen goede mama meer ben.  Na de chemo’s ben ik vaak te moe om de kindjes zelf van school te kunnen halen, in bed te steken,… Zeker op zulke momenten als ik fysiek niet goed ben, zit ik veel te piekeren. De angst dat ik mijn kinderen niet groot zal zien worden, komt dan naar boven.  Ook al zegt mijn omgeving “je mag zo niet denken”, doet het me deugd om die gedachten even te kunnen bewoorden.

Frans - 79 jaar

Ik ben een echtgenoot en (groot)vader van een hele hoop (klein)kinderen. Zij waren dan ook meteen de reden en mijn motivatie om na de diagnose van maagvlieskanker, de behandeling aan te vangen. Die behandeling is echter zwaar, ik voel me bijvoorbeeld vaak niet energiek genoeg om met de kleinkinderen bezig te zijn. Ik moet een balans vinden tussen mijn motivatie, namelijk de belangrijke mensen in mijn leven, en mijn gebrek aan motivatie door mijn fysieke beperkingen . Soms is die motivatie vinden, veel moeilijker dan gehoopt, maar vaak zijn zij het wel die me de ‘goesting’ geven om door te gaan.

Andere thema's

In het filmpje bespreken onco-diëtisten Sophie en Floor smaak- en geurveranderingen, een veel voorkomend probleem waar mensen met kanker mee te maken kunnen krijgen. Sophie zal in het eerste deel mogelijke oorzaken en gevolgen toelichten. Vervolgens deelt Floor enkele praktische tips om het eetgebeuren weer wat aangena
Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij of na een diagnose van kanker. Kan je er iets tegen doen en wat dan? Kinesitherapeut Anneleen en verpleegkundig specialist Annemarie geven meer uitleg over deze vermoeidheid, over hoe je ermee kan omgaan en over het belang van bewegen.
Na een diagnose van kanker ervaren veel mensen problemen met concentratie, aandacht en geheugen. Onderzoeker Sabine legt uit wat mogelijke oorzaken kunnen zijn van deze klachten. Nadien geeft oncopsycholoog Leen jou al enkele tips om hiermee om te gaan.
Ontmoet Gillian en Liese, twee psychomotorisch therapeuten in UZ Leuven. Ze leren je in dit filmpje graag iets bij over stress. Enerzijds wat het is en wat het doet met je lichaam en anderzijds hoe je ook terug wat meer rust, controle en ontspanning kan vinden. Bekijk het filmpje.
In dit filmpje leggen Lut en Eline (sociaal werk UZ Leuven) uit waarom het zo belangrijk is om met kinderen te praten over kanker. Ze helpen je ook op weg om het gesprek met je kinderen aan te gaan.
Wanneer je tijdens je loopbaan plots getroffen wordt door kanker, komen er onvermijdelijk vragen naar boven over het werk en werkhervatting. Karolien en Eline (sociaal werk UZ Leuven) gaan in dit filmpje in op enkele van deze vragen. Bekijk het filmpje.
Oncopsychologen en seksuologen Hadi en Hilde geven in dit filmpje meer uitleg over de manier waarop de diagnose en behandeling van kanker impact kunnen hebben op je seksuele leven. We hopen dat het gesprek met je partner, goede vriend(in) en/of zorgverlener hierdoor makkelijker op gang komt. Bekijk het filmpje.
Je hebt de hele mallemolen van diagnose en behandeling achter de rug. Je voelt je niet alleen opgelucht, maar ook bang en onzeker, iets wat je omgeving moeilijk lijkt te begrijpen. In dit filmpje verkennen Iris en Alexandra of dit normaal is, wat jouw angst en onzekerheid jou willen zeggen en hoe je er mee kan omgaan.
Als je kanker meemaakt krijg je van je omgeving vaak te horen: “je ziet er toch goed uit”. Maar misschien voelt dit voor jou helemaal niet zo aan. Sommige mensen hebben het moeilijk met hun lichaamsbeeld, zelfs als de behandeling al even achter de rug is.
Deze video biedt waardevolle inzichten en tips over hoe je als partner, familielid, vriend,… betrokken kunt zijn. Het belicht de uitdagingen waarmee naasten geconfronteerd worden, zoals angst, stress en veranderingen in het dagelijks leven, en benadrukt het belang van open communicatie, praktische hulp, en zelfzorg.
Pijn komt vaak voor bij kanker en kan een grote impact hebben op het dagelijks leven. In het filmpje wordt uitgelegd welke soorten pijn er zijn, hoe pijn behandeld kan worden en hoe je er beter mee om kunt gaan.
Wanneer je de diagnose kanker krijgt start er een rouwproces. Je moet veel loslaten en dit gaat gepaard met rouwen. In de twee onderstaande filmpjes staan we stil bij zowel het rouwen bij ernstig ziekte als bij de rouw die men ervaart bij het verlies van een geliefd iemand.
Slaapproblemen komen vaak voor bij mensen met kanker en kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven. In het filmpje ontdek je de oorzaken van slapeloosheid en krijg je praktische tips voor gezonde slaapgewoontes.
Laatste aanpassing: 2 december 2024