Oncologisch zorgteam

Contacteer een hulpverlener

  • Uw arts of verpleegkundige brengt u graag in contact met de juiste (paramedische) hulpverlener.

  • U kunt ook zelf terecht bij de betrokken dienst. U vindt hieronder een overzicht van alle hulpverleners.

Soorten hulpverleners

Hebt u hulp nodig? Bekijk dan bij welke hulpverleners u terecht kunt voor welk probleem.

Arts

De arts is verantwoordelijk voor je behandeling en medische opvolging. Omwille van het universitaire karakter van het ziekenhuis, zal je tijdens je opname niet steevast je behandelende arts (geneesheer-specialist) maar ook (verschillende) assistenten ontmoeten. Een assistent is een afgestudeerde arts in opleiding tot specialist.

Verpleegkundige

De verpleegkundige staat in voor een aantal lichamelijke en technische zorgen: zo is (onder meer) het toedienen van je therapie haar taak. Bovenal is de verpleegkundige een spilfiguur gedurende je behandeling. De verpleegkundige is altijd beschikbaar en bereikbaar. Met allerlei vragen en zorgen kun je bij je verpleegkundige terecht. Zo nodig zal zij er een van de andere zorgverleners voor aanspreken.

Sociaal werker

De sociaal werker probeert samen met u de impact van de ziekte en de behandeling na te gaan. Aan de hand van informatie, advies en begeleiding wordt vervolgens geprobeerd de leefomstandigheden te optimaliseren. U en uw familie kunnen bij de sociaal werker terecht met vragen rond:

Psycholoog

De psycholoog staat samen met u stil bij hoe u de ziekte en de behandeling beleeft en hoe u er zo goed mogelijk mee kunt omgaan. De psycholoog wordt ingeschakeld wanneer er psychische moeilijkheden zijn die zo sterk aanwezig zijn dat ze een negatieve invloed blijven hebben op het dagelijks functioneren.

Kinesitherapeut

Op voorschrift van de arts kan een kinesitherapeut bij je langskomen voor bewegingsoefeningen, ademhalingsoefeningen of een andere behandeling.

Psychomotorisch therapeut

Tijdens en/of na uw behandeling kunt u stress en fysieke onrust ervaren. Misschien piekert u meer, voelt u zich voortdurend gespannen of kunt u niet tot rust of beweging komen. De psychomotorisch therapeut probeert u daarin mee te ondersteunen via educatie en tips, praten over uw lichaamsbeweging en via ontspannings- en ademhalingsoefeningen. Bewegen is niet alleen belangrijk na, maar ook tijdens uw behandeling. Samen met u bekijken we hoe u dit meer kunt inplannen in uw dagelijks leven en of u daarbij eventueel meer ondersteuning nodig hebt van een kinesitherapeut. 

  • Neem contact op met het secretariaat van fysische geneeskunde: 016 34 85 50

Pastor

Wanneer u en/of uw omgeving behoefte heeft aan een luisterend oor, wil de pastor er zijn voor u. Dit zowel in gesprek als in de vorm van een ritueel (gelovig of niet-gelovig).

Seksuoloog

Kanker en de behandeling kunnen een belangrijke impact hebben op uw seksueel leven. Een seksuoloog kijkt niet alleen naar wat er lichamelijk nog mogelijk is (tijdens, maar ook na de behandeling), maar ook naar hoe u en uw partner zich daarbij
voelen en hoe u met de verandering(en) kunt omgaan. 

  • Neem contact op met het secretariaat psychiatrie: 016 34 87 01.

Diëtist

Op alle hospitalisatie-eenheden en op de dagzaal staan we dagelijks klaar om voedingsvragen te beantwoorden en kan er gekeken worden naar eventuele voedingsgerelateerde klachten. Een goede voedingstoestand is namelijk van groot belang tijdens een kankerbehandeling. We bekijken samen welke voeding geschikt is op welk moment van de therapie. Voeding voor, tijdens en na een behandeling kan namelijk sterk verschillen. Je kan de diëtist steeds contacteren via de verpleegkundigen. 

Brochures

PDF
Psychosociale ondersteuning
PDF - 364.19 Kb
Laatste aanpassing: 3 juni 2024