Oncologische behandeling met tabletten of capsules

Orale antikankertherapie
Een oncologische behandeling met tabletten of capsules is een behandeling tegen kanker in pilvorm die u thuis kan innemen, waardoor u minder naar het ziekenhuis moet komen.

De start van een oncologische behandeling met tabletten of capsules roept allicht heel wat vragen op. Aan de hand van dit filmpje geven we jou graag een eerste algemeen beeld over wat de behandeling inhoudt en hoe de behandeling zal verlopen.

Starten met de behandeling

Starten met de behandeling

Wat is orale antikankertherapie?

De meeste behandelingen tegen kanker worden via een infuus toegediend. Maar zowel chemotherapie, antihormoontherapie, signaalremmers als immunotherapie kunnen ook oraal toegediend worden in de vorm van tabletten of capsules: met andere woorden via de mond.

Zo’n oncologische behandeling met tabletten of capsules wordt doorgaans als enige behandeling gegeven, maar ze kan ook gecombineerd worden met een behandeling via een infuus.

Soorten orale antikankertherapie

Er bestaan meer dan 70 oncologische behandelingen in de vorm van tabletten of capsules, elk bedoeld voor hun eigen specifieke indicatie.

Overzicht

“Ik vind het goed dat ik de behandeling met pillen thuis kan innemen en ik niet naar het ziekenhuis moet om een infuus te krijgen.”

Behandeling thuis, maar...

Een behandeling in de vorm van tabletten of capsules met tabletten of capsules neemt u gewoon thuis, of waar dan ook.

Dit brengt echter een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. U moet rekening houden met een aantal belangrijke aspecten:

  • Hoe moet u uw medicatie innemen? 1 of 2 keer per dag? Met of zonder voedsel?
  • Hoe gebruikt en bewaart u het best deze medicijnen?
  • Wat als het niet loopt zoals gepland?
  • Hoe past u de inname van deze geneesmiddelen het best in in uw dagelijkse leven?
  • Wat met andere medicatie en voedingsstoffen?

U vindt specifieke informatie over samenstelling, verloop en bijzondere aandachtspunten terug bij soorten orale kankertherapie.

Uw arts bespreekt met u de best mogelijke behandeling(en). Heb u daarover vragen of wenst u meer informatie? Spreek erover met uw behandelende arts of zorgverleners.

“Een behandeling met tabletten is vrij comfortabel. Het is wel even zoeken voor je je ritme hebt gevonden.”

Gidsen en dagboeken

PDF
PDF
Dagboek nevenwerkingen
PDF - 137.79 Kb

Infosessies en lezingen

Datum: 14 mei 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
Datum: 21 mei 2024
Locatie: Beethoven, campus Gasthuisberg
In deze sessie staan we stil bij de impact die de diagnose en behandeling van kanker kunnen hebben op uw seksualiteitsbeleving en seksueel functioneren, daarmee bedoelen we hoe uw lichaam seksueel reageert.
Datum: 23 mei 2024
Locatie: Online via Microsoft Teams
In deze sessie gaan we in op het ontstaan van de menopauze en de klachten die daardoor kunnen ontstaan. Er wordt advies aangereikt om met deze klachten om te gaan.
Datum: 28 mei 2024
Locatie: Bestralingsafdeling, campus Gasthuisberg
Rondleiding op de bestralingsafdeling met de mogelijkheid om een bestralingsbunker van binnenin te zien, aangevuld met meer informatie over de toestellen, soorten straling, immobilisatie, nevenwerkingen...
Datum: 30 mei 2024
Locatie: Brahms, campus Gasthuisberg
Wanneer het einde van uw behandeling in zicht is, komen er onvermijdelijk vragen over werk: kan ik hetzelfde werk aan, wat is het wettelijk kader rond (deeltijdse) werkhervatting, kan ik me op een volledig nieuwe baan richten? In deze sessie krijgt u hierover de nodige achtergrondinformatie.
Laatste aanpassing: 8 mei 2024