Donormoedermelk gebruiken of afstaan

Waarom zou u donormoedermelk gebruiken? Of wilt u zelf moedermelk doneren? Lees meer over donormoedermelk voor zowel ontvangers als kandidaat-donoren.

Moedermelk afstaan

Uw kindje ligt of heeft op de NICU gelegen, u bent in goede gezondheid en u hebt een overschot aan melk? Dan kan een donatie van uw moedermelk andere premature kindjes helpen. 

Alleen gezonde moeders met een adequate melk productie kunnen melkdonor worden. 

Het doneren van moedermelk gebeurt op vrijwillige basis, zonder vergoeding en is onderhevig aan een aantal voorwaarden, die vergelijkbaar zijn met de donatie van bloed. In een vragenlijst wordt er gepeild naar een gezonde levensstijl en eventuele risicovolle contacten.

Wanneer komt u niet in aanmerking als moedermelkdonor?

U wordt niet als donor aanvaard als u:

  • een infectie doormaakt
  • bepaalde medicatie gebruikt
  • rookt, alcohol of drugs gebruikt
  • veel cafeïne houdende dranken drinkt
  • veganist bent
  • seksueel contact had met verschillende partners
  • In de laatste 6 maanden 
    • een nieuwe tattoo, piercing of permanente make-up liet plaatsen
    • bloed toegediend kreeg

Bijkomend moet er een recent resultaat van een bloedonderzoek (maximaal 6 maanden oud) naar HIV, hepatitis B en C beschikbaar zijn. In de praktijk moet er daarom vaak nog een bloedafname gebeuren. 

Over moedermelkdonatie

De afgekolfde moedermelk mag maximaal 3 maanden oud zijn en moet volgens goede hygiënische standaarden afgekolfd en diepgevroren zijn. 

Ouders van baby’s die uw melk krijgen zullen nooit op de hoogte worden gesteld van uw gegevens. Alle persoonlijke data worden correct bewaard en onderworpen aan de GDPR-wetgeving.

Moedermelk krijgen

Waarom donormoedermelk gebruiken in plaats van kunstvoeding?

In donormoedermelk zitten een aantal factoren die de baby beschermen tegen infecties, in het bijzonder ernstige darminfecties. Deze beschermende stoffen zijn in veel lagere mate aanwezig in kunstvoeding. Het is wetenschappelijk bewezen dat het gebruik van donormoedermelk in plaats van kunstvoeding beschermend werkt tegen het ontwikkelen van deze infecties bij te vroeg geboren zuigelingen.

Waar komt de donormelk vandaan?

Wij ontvangen moedermelk van gezonde mama’s die op vrijwillige basis hun overschot aan moedermelk wensen te doneren. Deze mama’s dienen eerst een vragenlijst in te vullen die peilt naar een gezonde levensstijl, zoals dat ook gebeurt bij bloeddonoren. Daarnaast wordt ook hun bloed gecontroleerd op de aanwezigheid van HIV, hepatitis B en C. Zij ontvangen bijkomend ook instructies om de melk op een hygiënische manier af te kolven en te bewaren. De identiteit van de donor wordt steeds vertrouwelijk behandeld en voor de ouders van de receptor anoniem gehouden.

Wanneer alle bevindingen geruststellend zijn, wordt de melk aanvaard voor donatie. Er worden kweken genomen om de melk te screenen op de aanwezigheid van ziektekiemen. De melk wordt diepgevroren bewaard en voor toediening gepasteuriseerd, zodat eventuele potentiële ziektekiemen worden vernietigd en het risico op een infectie zo laag mogelijk is.

Zijn er risico’s op complicaties?

De kans op een complicatie is zeer laag, omdat zowel de gezondheidstoestand van de donoren zorgvuldig gescreend wordt als de donormelk zelf zorgvuldig bewaard wordt. Een zeer laag risico op infectie kan nooit uitgesloten worden, maar de voordelen van het gebruik van donormelk zijn veel groter dan dit zeer kleine risico.

Wat als ik religieuze bezwaren heb tegen het gebruik van donormoedermelk?

In sommige religies en tradities zijn er bepaalde regels rond het gebruik van donormoedermelk. Heeft u daar vragen rond, stel ze dan aan de behandelende arts. 

Laatste aanpassing: 23 juli 2024