Er zijn virussen die levens redden. Ze zijn de natuurlijke roofdieren van bacteriën en maken het mogelijk om infecties te behandelen die niet bestreden kunnen worden met antibiotica. Geconfronteerd met de groeiende dreiging van antibiotica-resistente bacteriën, wordt deze therapie, die meer dan een eeuw geleden werd ontdekt, op een innovatieve en gepersonaliseerde manier teruggevonden.
In SIC's Grande Reportage "Viruses that treat" praten artsen, onderzoekers en patiënten over deze behandeling.
Gerelateerd
Meer nieuws over "Bacteriofaagtherapie"
Oprichting coördinatiewerkgroep voor bacteriofaagtherapie in UZ Leuven
15 juni 2021
De coördinatiegroep voor bacteriofaagtherapie wil inzetten op een alternatief voor antibiotica. Als een van de eersten in Europa zal de zopas opgerichte CBL op een gestructureerde manier patiënten selecteren, een behandelplan opstellen en gegevens verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.
Lees meer
Meer nieuws over "Bacteriofaagtherapie"
Bacteriofaagtherapie krijgt wettelijk kader
21 februari 2019
In UZ Leuven gebruiken artsen sinds begin 2018 bacteriofagen bij patiënten met ernstige botinfecties. De bacteriofaagtherapie kreeg zopas een Belgisch wettelijk kader: dat was nodig om de therapie voor meer patiënten te kunnen gebruiken.
Lees meer
Meer nieuws over "Traumatologie"
Nood aan herorganisering traumazorg België
24 maart 2017
In ons land overlijden naar schatting jaarlijks 600 tot 900 mensen omdat ze na een ongeval niet naar een gespecialiseerd traumacentrum gebracht werden. UZ Leuven is al jaren vragende partij en wil een voortrekkersrol bij de herorganisatie van de traumazorg.
Lees meer
Laatste aanpassing:
21 juni 2023