De zogenaamde percutane mitralisklepreconstructie is een minimaal invasieve ingreep waarbij geen operatie aan het open hart noodzakelijk is. De ingreep is dus aangewezen bij hoogrisicopatiënten met mitralisinsufficiëntie. Cardiologen en hartchirurgen die de ingreep toepassen, kunnen de mitralisklep repareren door een speciale clip – de MitraClip – op beide klepbladen te bevestigen. De behandeling wordt in België sinds 2010 uitgevoerd.
De terugbetaling gebeurt enkel bij behandeling in bepaalde specialisatiecentra. Het is een eerste praktijkvoorbeeld van het hervormde ziekenhuislandschap.
Nieuw is dat sinds het voorjaar van 2016 de behandeling door het Riziv wordt terugbetaald. “De terugbetaling van de behandeling zal enkel via bepaalde specialisatiecentra verlopen en is dus een eerste praktijkvoorbeeld van het hervormde ziekenhuislandschap van Maggie De Block,” vertellen interventioneel cardioloog prof. dr. Christophe Dubois van UZ Leuven en gedelegeerd bestuurder prof. dr. Marc Decramer.
Kleplijden: nieuwe cardiale epidemie
In ernstige gevallen is mitralisinsufficiëntie een progressieve aandoening die een enorme invloed heeft op de levenskwaliteit. De patiënt heeft last van kortademigheid, gevoel van zwakte en vermoeidheid, hartkloppingen, verminderde eetlust en oedeem. Mitralisinsufficiëntie vormt ook een extra belasting voor hart en longen. Afhankelijk van de ernst stroomt een kleinere of grotere hoeveelheid zuurstofrijk bloed – dat eigenlijk voor de organen bestemd is – terug naar de boezem in plaats van naar de lichaamscirculatie. Een ernstig mitraalklep-lek is nadelig voor de pompwerking van het hart en kan leiden tot een toestand van onomkeerbaar hartfalen.
Een percutane mitralisklepreconstructie verhoogt de levenskwaliteit van hartpatiënten met een lekkende mitralisklep voor wie een openhartoperatie een te groot risico vormt.
“Hartpatiënten met een lekkende mitralisklep voor wie een openhartoperatie een te groot risico vormt, kunnen dankzij een percutane mitralisklepreconstructie hun klachten verminderen en hun levenskwaliteit beduidend verbeteren. Ze worden opnieuw mobieler en zijn minder afhankelijk van hulpverlening”, legt prof. dr. Christophe Dubois uit.
“Dergelijke minimaal ingrijpende behandelingstechnieken voor hartklepaandoeningen zijn van het allergrootste belang in het licht van de groeiende impact van hartkleplijden op de gezondheidszorg. Niet voor niets wordt kleplijden beschouwd als de ‘nieuwe cardiale epidemie’, omdat kleplijden vaker voorkomt bij ouderen en de bevolking snel vergrijst.”
Terugbetaling via ziekenhuisnetwerken
De terugbetaling van de MitraClip-ingreep kadert binnen het plan van aanpak voor de hervorming van het ziekenhuislandschap en de ziekenhuisfinanciering van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block. Ziekenhuizen werd gevraagd onderlinge partnerships uit te werken, optimale selectie van patiënten voor deze ingrepen samen te organiseren en ten slotte ingrepen uit te voeren in een beperkt aantal gespecialiseerde centra, die dan kunnen rekenen op een terugbetaling van de techniek.
Deze terugbetaling is een eerste positief voorbeeld van hoe de actuele hervorming van het ziekenhuislandschap concreet uitgerold wordt.prof. dr. Marc Decramer
“Voor een vooraf bepaald aantal ingrepen per jaar komt de ziekteverzekering tussen in de kosten. Voorheen bestond hiervoor geen terugbetaling vanuit de overheid. Zoals voorgesteld door de wetenschappelijke verenigingen van cardiologen en hartchirurgen, wordt de verdeling van het aantal ingrepen bepaald op basis van het aantal openhartklepoperaties in de gevormde netwerken. Dat aantal reflecteert immers het relatieve aandeel van hartkleppatiënten per netwerk”, aldus prof. dr. Marc Decramer.
“Deze terugbetaling is een eerste positief voorbeeld van hoe de actuele hervorming van het ziekenhuislandschap concreet uitgerold wordt. Door de creatie van de ziekenhuisnetwerken kunnen ziekenhuizen hun expertise delen waardoor patiënten kwaliteitsvollere zorg krijgen zonder extra te hoeven betalen.”