Leuvense onderzoekers beschrijven een nieuw mechanisme waarbij een genetische mutatie zorgt voor de toename van een andere mutatie. Het artikel werd zopas gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.
Auto-inflammatoire aandoeningen zijn complexe aandoeningen waarbij er ontstekingsreacties en koorts ontstaan door een overdreven activiteit van ons immuunsysteem. De ontsteking kan spontaan zonder uitlokkende factor ontstaan, vandaar de term auto-inflammatie. Soms is de ontsteking te wijten aan onderliggende genetische afwijkingen die al in de kindertijd tot symptomen leiden. Over het ontstaan van auto-inflammatie op volwassen leeftijd is heel weinig bekend.
Leuvense artsen en onderzoekers beschrijven nu een nieuw mechanisme om het fenomeen te verklaren. Uitvoerig genetisch en immunologisch onderzoek bij een patiënt met een onverklaard klinisch beeld toont aan dat de patiënt drager is van een mutatie in een gen dat auto-inflammatie kan veroorzaken (NLRC4). Die mutatie kon verrassend genoeg slechts in een fractie van de cellen teruggevonden worden en ontstond pas op volwassen leeftijd. Verder onderzoek toonde aan dat de gemuteerde cellen in de loop van de jaren toenamen door een tweede mutatie in TET2. Die tweede mutatie bleek de oorzaak te zijn van de toename van de gemuteerde cellen.