Neen, er is geen gevaar verbonden aan een nucleair onderzoek. De stralingsbelasting is even groot als de jaarlijkse stralingsachtergrond in de natuur (3-4 milliSievert) en heeft geen schadelijke gevolgen. De belasting is vergelijkbaar met of zelfs kleiner dan bij andere scanneronderzoeken zoals een CT-scan bij radiologie.
Neen, de hoeveelheid is volstrekt ongevaarlijk voor alle mensen (en huisdieren) rondom u. De uitwendige stralingsbelasting (= de straling die u zelf uitstuurt) is beperkt in de tijd en vermindert steeds.
Zwangere vrouwen of baby’s vermijden best contact met radioactiviteit. Meld daarom onmiddellijk als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Een arts bekijkt het geplande onderzoek en beslist of dit al dan niet kan plaatsvinden en welke maatregelen u best neemt.
In dit geval wordt veel hogere radioactiviteit gebruikt. U krijgt daarom duidelijke richtlijnen van de arts.
Nucleair materiaal wordt geproduceerd in een kernreactor of industriële versneller en dan aan ons wordt aangeleverd, maar dat de dienst nucleaire geneeskunde ook zelf radioactief materiaal aanmaakt in een deeltjesversneller of een generator.
Niet gevaarlijk
Nucleaire geneeskunde gebruikt zeer kleine hoeveelheden radioactieve stoffen om de werking van een orgaan of weefsel in het lichaam te meten of in beeld te brengen.