Obesitas bij kinderen en jongeren

Kinderobesitas, Zwaarlijvigheid bij kinderen, Overgewicht bij kinderen

Wanneer kinderen meer wegen dan verwacht wordt in verhouding tot hun lengte door overmatige opstapeling van lichaamsvet, is er overgewicht. Als het gewicht een bepaalde grens overschrijdt, is er sprake van obesitas of zwaarlijvigheid.

Obesitas is een chronische en complexe aandoening met verschillende risicofactoren en mogelijke oorzaken. Daarom is zowel het voorkomen van obesitas als de behandeling op lange termijn belangrijk. 

Afspraken

Symptomen

Naast overgewicht, zijn de meest voorkomende symptomen van obesitas bij kinderen en jongeren:

  • Kortademigheid, snurken
  • Pijn aan gewrichten bij fysieke activiteiten 
  • Emotionele symptomen zoals een lager zelfbeeld, depressieve klachten, emotionele eetbuien
  • Verstoorde glucosetolerantie, vetprofiel en leverwaarden (te bepalen met een nuchtere bloedafname) 
  • Verhoogde bloeddruk

Onderzoeken en diagnose

Om de ernst van overgewicht in te schatten, is een nuchtere bloedname nodig. Als die nog niet werd uitgevoerd door de huisarts of kinderarts, gebeurt dit in het ziekenhuis.

Tijdens de eerste raadpleging maakt de patiënt kennis met het hele team (kinderarts, diëtist, psycholoog en kinesitherapeut) om de gezondheidssituatie zo goed mogelijk in te schatten. De kinderarts doet een lichamelijk onderzoek en meet de bloeddruk. 

Indien nodig worden er vervolgens bijkomende onderzoeken gepland, zoals een slaaponderzoek, een echografie van de buik of een suikertest.

Bij elke opvolgraadpleging wordt het gewicht en de lengte opgevolgd. 

Behandeling 

De huisarts of kinderarts maakt een eerste inschatting van de ernst van de obesitas. Als het kind in aanmerking komt voor een multidisciplinair zorgtraject kan enkel de arts doorverwijzen via het aanmeldformulier

Na doorverwijzing naar het multidisciplinair pediatrisch obesitascentrum (PMOC) van UZ Leuven wordt het behandeltraject van een kind of jongeren met obesitas steeds opgesteld op maat van de patiënt en op basis van verschillende pijlers. Het kinderobesitasteam bestaat uit een kinderarts, diëtist, psycholoog en kinesitherapeut. 

Specialisten

Laatste aanpassing: 5 augustus 2024