Draag extra zorg voor uw huid en voorkom uitdroging
- Bij het nemen van een bad gebruikt u het best badolie of een neutrale, niet-geparfumeerde zeep.
- Gebruik regelmatig een bodycrème om uitdroging van de huid tegen te gaan, bijvoorbeeld na het nemen van een bad of douche.
- Gebruik geen vette crème op plaatsen met acné.
- Smeer regelmatig handen en voeten in met een vochtinbrengende crème, droge handen en/of voeten lopen meer kans op huidkloven.
Het kan zeker geen kwaad om preventief te hydrateren. Je huid verandert sneller dan je denkt en het is handig om dan een crème in huis te hebben.
Vermijd blootstelling aan de zon
Als je toch in de zon bent, gebruik dan een beschermende zonnecrème met voldoende hoge factor en bescherming tegen UVA- en UVB- stralen.
Factor 30 volstaat, maar een hogere factor kan uiteraard ook. Vooral voldoende en regelmatig insmeren is belangrijk:
- Smeer de zonnecrème een kwartier voor je in de zon gaat zitten.
- Smeer je minstens om de 2 uur in.
- Vergeet ogen, lippen, oren, knieholtes en voeten niet.
- Vermijd zo mogelijk de zon op de warmste uren, tijdens de middag.
- Draag beschermende kledij: lange broek, lange mouwen, hoedje, petje, T-shirt, zonnebril.
- Geef de voorkeur aan schaduw. Wees alert dat je achter glas ook kan verbranden.
- Gebruik van de zonnebank is altijd afgeraden.
Door mijn therapie heb ik veel acné. Ik neem daar antibiotica voor, voorgeschreven door de arts. Dit maakt dat ik nog gevoeliger ben voor de zon. Normaal heb ik een goede huid, maar nu verbrand ik onder de parasol, zelfs in de schaduw van het huis. Ik heb moeten ondervinden dat ik mij bewust goed moet insmeren met een zonnecrème.
Bescherm uw huid tegen irritatie en verwonding
Bescherm uw huid zolang de behandeling duurt tegen bijkomende irritatie en tegen verwondingen en ontstekingen.
- Vermijd contact met irriterende producten (schoonmaak- en afwasproducten): draag bijvoorbeeld handschoenen tijdens de afwas.
- Voorkom verwondingen en draag handschoenen tijdens het werken in de tuin en bij andere klusjes.
- Ontsmet opgelopen wondjes onmiddellijk.
- Gebruik geen chemische ontharingsmiddelen: deze zijn te agressief voor de huid, onthaar ook niet met wax.
Ik heb pas in een later stadium last gekregen van eczeem, voornamelijk op mijn borstkas. Ik heb toe een zalf gekregen van de dokter, dat heeft mij goed geholpen.
Huiduitslag in de vorm van puistjes
Deze reactie treedt op bij een bepaalde categorie van doelgerichte behandelingen op. Je zorgverleners noemen ze ‘EGFR-remmers’. Het gaat bijvoorbeeld om Tarceva®, Iressa®, Giotrif®, Tyverb®. De huidreactie kan optreden enkele dagen na de opstart van deze tabletten of capsules.
De huiduitslag begint meestal met roodheid en zwelling en evolueert dan verder naar rode puntjes en puistjes die lijken op acné. Soms geven deze letsels verder geen last, soms geven ze jeuk of zijn ze pijnlijk. Deze huiduitslag komt vooral voor ter hoogte van het gelaat, de hoofdhuid, de hals, de schouders, de borststreek en de bovenrug. Sommige patiënten ontwikkelen een ernstige vorm van deze huiduitslag, maar bij de meerderheid van de patiënten zijn de symptomen eerder mild. Na een 5-tal weken kan je een droge huid krijgen.
Bij een langdurige behandeling kunnen er kloven ter hoogte van de vingers of hielen ontstaan of kan het nagelbed ontsteken. Mogelijk ontstaan er aften in de mond of krijg je last van droge, rode of pijnlijke ogen.
Andere mogelijke huidreacties zijn een bruine verkleuring van de huid, gesprongen haarvaatjes, veranderingen in de beharing (lange wimpers, mild haarverlies op het hoofd, trager groeiende baard.
Ik heb symptomen aan mijn ellebogen: harde huid die afpelt en begint te bloeden, een beetje zoals voeteelt dat afpelt.
Huidveranderingen aan de handen en de voeten
Sommige behandelingen kunnen een pijnlijke roodheid en zwelling veroorzaken aan uw handpalmen en voetzolen. Zorgverleners noemen dit ook wel ‘handvoetsyndroom’. Soms kan handvoetsyndroom evolueren naar een zeer uitgesproken droogte van de huid met afschilfering of blaarvorming.
Een andere nevenwerking ter hoogte van de handpalmen en voetzolen uit zich eerder door uitgesproken eeltvorming, vooral op de druk- en wrijfplaatsen van handen en voeten. Uw zorgverleners noemen dit een handvoet-huidreactie.
Herken de klachten
- Huidveranderingen aan de handen en voeten kunnen u hinderen bij bepaalde dagelijkse activiteiten. De klachten vroegtijdig herkennen en melden is van het grootste belang.
- Bij hand-voetsyndroom worden de effectieve klachten vaak voorafgegaan door tintelingen en gevoelsstoornissen.
Draag extra zorg voor handen en voeten
- Wacht niet met zorg dragen voor uw handen en voeten tot de eerste klachten. Neem de gewoonte aan om uw handen en voeten regelmatig in te smeren met vochtinbrengende lotions of crèmes.
- Ga als dat mogelijk is voor de start of bij het begin van de behandeling naar een medische pedicure om je voeten te laten verzorgen en het bestaande eelt te laten verwijderen.
- Probeer uitdroging, wrijving of verwonding van de huid van uw handen en voeten te voorkomen.
U geeft het best de voorkeur aan:
- Een lauw of zelfs koel bad of douche
- Ruime en gemakkelijke kleding, soepele en gemakkelijke (bij voorkeur dichte) schoenen
- Het volledig drogen van handen en voeten, zonder te wrijven
- Het dragen van katoenen sokken
- Het gebruik van handschoenen bij het schoonmaken (detergenten kunnen de huid uitdrogen) en in de tuin werken (om verwondingen te voorkomen)
- Sport en activiteiten zonder risico op herhaalde wrijvingen aan handen en voeten
- Eventueel het gebruik van ijs op handen of voeten om de pijn te verlichten
U vermijdt het best:
- Hete douches en baden, sauna
- Spannende of afsluitende schoenen, sokken of kleding, nauw aansluitende juwelen (ringen, armbanden)
- Hevige wrijving of kneuzing van de handen en de voeten: lange wandelingen, jogging, gebruik van gereedschap dat wrijving en druk veroorzaakt aan handen (knutselen, tuinieren), zware huishoudelijke taken (bijvoorbeeld langdurig gebruik van de mixer)
- Zelfklevende verbanden en pleisters
- Zalven die een verdovende werking hebben
- Zalven die gebruikt worden bij jeukende huidaandoeningen of bij insectenbeten (bijvoorbeeld Algesal®, Azaron®, Diphamine®, Onctose®, R Calm®).
Ik smeer meermaals per dag mijn handen en voeten in. Op verschillende plaatsen in huis heb ik tubes vochtinbrengende , vette crème liggen en ook in mijn handtas.
Vragen of advies
Zit u nog met vragen over bijwerkingen van een behandeling in de vorm van tabletten of capsules? Neem contact op met uw zorgverleners.
Bijkomende hulp
Met vragen over huidveranderingen kunt u terecht bij uw zorgverleners in het ziekenhuis.
Daarnaast zijn er ook andere mogelijkheden voor vragen, advies en begeleiding.
Bianca centrum
In het Bianca centrum van UZ Leuven kunt u terecht voor gratis en individueel advies over haar- en gelaatsverzorging, maar ook voor een massage of relaxatie.
Lees meer over het Bianca Centrum.
Schoonheidsinstituut
U kunt ook terecht in een schoonheidsinstituut in uw buurt. Kies voor een schoonheidsinstituut waar u of mensen uit uw omgeving goede ervaringen mee hebben.
Het is belangrijk dat elke verzorging hygiënisch verloopt.
Alarmsignalen
Neem contact op met uw arts bij volgende problemen:
- Plotse en hevige jeuk
- Rode vlekken
- Plaatselijke en pijnlijke huiduitslag