Een waardevolle band met elke patiënt
"Mijn werk in PARTICLE is zeer gevarieerd. Een deel van de dag besteed ik aan raadplegingen met patiënten. Enerzijds zie ik nieuwe patiënten om hen de protontherapiebehandeling uit te leggen, anderzijds zie ik ook patiënten die in behandeling zijn om hun vragen te beantwoorden en hun symptomen te bekijken."
Onze rol is om patiënten te informeren en hen zo goed mogelijk te begeleiden tijdens hun behandeling. Zo komt elke patiënt wekelijks op raadpleging.
Deze ontmoetingen met de patiënt gebeuren op een moeilijk moment in hun leven. De radiotherapeut-oncoloog is daarom een belangrijk aanspreekpunt voor vragen of twijfels. "Patiënten kunnen zich bijvoorbeeld veel zorgen maken of hebben vooraf bepaalde ideeën hebben over protontherapie. Onze rol is om hen zo goed mogelijk te informeren en te ondersteunen tijdens hun behandeling. Daarom komt elke patiënt wekelijks op raadpleging. Ik waardeer deze frequente contacten, omdat je zo met elke patiënt een bijzondere band kunnen opbouwen."
Buitengewone multidisciplinariteit
Naast de raadplegingen met patiënten, gaat de rest van de werkdag naar de technische voorbereiding van de behandeling voor patiënten die binnenkort met protontherapie starten. "Tijdens deze voorbereiding gaan we het te behandelen gebied afbakenen op basis van verschillende soorten beeldvorming (bv. CT-, MIR- of PET-scan) en vervolgens in samenwerking met het fysische team de oriëntatie van de stralen bepalen. Zo stellen we een zo nauwkeurig mogelijke behandeling op punt."
Dit technische werk is bij uitstek multidisciplinair. "Bij de voorbereiding en uitvoering van een protontherapiebehandeling werken veel professionals samen: artsen, maar ook fysici, dosimetristen, technologen en verpleegkundigen. Elk van hen speelt een specifieke en cruciale rol in het goede verloop van de behandeling."
Ik ben verheugd over deze nationale samenwerking tussen de verschillende PARTICLE-partners, wat het mogelijk maakt om deze geavanceerde technologie in de toekomst nog meer aan te bieden aan patiënten.
Niet alleen dit deel van het werk, maar het hele PARTICLE-project is gebaseerd op samenwerking. "PARTICLE is het enige protontherapiecentrum in België en is het resultaat van de samenwerking tussen verschillende universitaire ziekenhuizen en universiteiten. Ik verheug me over deze nationale samenwerking, wat het mogelijk maakt om deze geavanceerde technologie in de toekomst aan nog meer patiënten aan te bieden."