Zo goed mogelijke voorbereiding
Samen met de rest van het team bepaalt dr. Karen Van Beek wanneer een kind het best kan bestraald worden met protontherapie. Zodra die richting duidelijk is en het RIZIV-dossier volledig, komen de ouders en het kind op raadpleging. Dat is een van de spannendste momenten uit het behandeltraject.
"Op deze raadpleging proberen we de ouders en het kind zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er gaat komen. Soms heeft een kind al chemotherapie of chirurgie achter de rug, maar vaak ook niet. Dus dan kom je hier aan en wordt er meteen gesproken over een lange behandeling. Dat gaat vaak over 30 tot 33 bestralingen, zes weken aan één stuk. Dat komt wel binnen. Vaak zijn er dan ook heel veel vragen, bezorgdheden, angst."
Door goed te luisteren en echt veel tijd te investeren in de voorbereiding van het kind en de ouders, kunnen we heel wat bezorgdheden wegnemen.
"We voelen dat het nodig is om voldoende tijd te investeren in deze voorbereiding. Veel praten en veel uitleg geven. Kindjes tot 5 à 6 jaar doen we bijvoorbeeld in slaap omdat het stilliggen tijdens de behandeling veel te moeilijk is voor hen, en ook daarover zijn vaak veel vragen. Ook over eventuele gevolgen op lange termijn proberen we zo transparant mogelijk te zijn. Maar door goed te luisteren en je tijd te nemen, kan je veel bezorgdheden wegnemen. Je voelt dat als de ouders het vertrouwen hebben, het bij het kind ook vlotter gaat."
Gebundelde expertise
"Gelukkig is kinderkanker, net als het bestralen van kinderen, nog zeldzaam. Dat wil natuurlijk ook zeggen dat die expertise niet in elk radiotherapiecentrum aanwezig is. Het is een groot voordeel dat we die expertise uit verschillende centra nu in PARTICLE kunnen bundelen en over moeilijke situaties samen kunnen overleggen."
"Ik vind het heel bijzonder om op die manier kinderen uit het hele land te mogen ontvangen en voor hen te kunnen zorgen. En het is natuurlijk fijn dat we hen niet meer naar het buitenland moeten doorverwijzen voor protontherapie."