Radiotherapie bij longkanker

Bestraling van de longen bij longkanker of uitzaaiingen in de longen.

Afspraken

Radiotherapie-oncologie

Verloop bestraling

Voor longtumoren zijn er verschillende bestralingsschema’s. De totale bestralingsduur kan variëren van 1 sessie tot dagelijkse sessie tot 6 weken.

  • Het totaal aantal beurten bestraling, alsook de dosis per beurt, varieert van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van de indicatie. 
  • De radiotherapeut-oncoloog bespreekt vooraf met u hoeveel beurten voor uw specifieke situatie optimaal zijn aangewezen. 

Lees meer over de verschillende stappen in uw bestralingsbehandeling.

Bestralingstechnieken

De meest gebruikte technieken bij bestraling van de longen zijn:

  • Intensiteit gemoduleerde radiotherapie (IMRT)
  • Extracraniële stereotactische radiotherapie (SBRT)
  • Palliatieve bestraling

Lees meer over deze technieken.

Mogelijke nevenwerkingen

Bestraling van de longen kunnen op korte termijn onderstaande bijwerkingen veroorzaken.

Als bij de bestraling van de longen een deel van de slokdarm in het bestraalde gebied ligt, kan pijn bij het slikken ontstaan. Door de bestraling worden de slijmvliezen in de slokdarm aangedaan. Dit voelt u vooral als het eten achter het borstbeen de slokdarm passeert. Om de pijn te verzachten kan uw arts middelen voorschrijven die de binnenkant van de slokdarm beschermen. De diëtist zal zo nodig ingeschakeld worden om u te adviseren.

Het is mogelijk dat u gedurende de behandelperiode en direct daarna last heeft van prikkelhoest of kortademigheid. Deze klachten verdwijnen doorgaans een paar weken na de behandeling

Als laattijdige nevenwerkingen kan u last krijgen van een longontsteking (radiopneumonitis ) en verlittekening (fibrose) van het longweefsel. Bij bestraling van de borstkaswand bestaat de kans op laattijdige wandpijn of kleine spontane ribbreuken.

Veelvoorkomende nevenwerkingen bij radiotherapie

Is uw huid overgevoelig? Hebt u last van haarverlies? Of bent u sneller vermoeid? Dat is het gevolg van uw bestraling.

Lees meer over deze veelvoorkomende nevenwerkingen

Stop met roken en alcohol

Zowel het drinken van alcohol als roken verminderen de doeltreffendheid van uw bestraling. Daarom raden wij u aan om uw alcoholgebruik te beperken en te stoppen met roken.

Maak een afspraak bij de rookstopbegeleiding

Specialisten

Wij zijn er voor u

U wordt regelmatig door een arts gezien tijdens de bestralingsreeks. Ook de verpleegkundigen/technologen medische beeldvorming van het toestel kunnen u begeleiden en aanbevelingen geven. 

Doe een beroep op onze professionele hulpverleners
Laatste aanpassing: 17 september 2024