Radiotherapie van de slokdarm

Radiotherapie speelt een belangrijke rol in de behandeling van slokdarmkanker, al dan niet in combinatie met chemotherapie en/of chirurgie

Afspraken

Radiotherapie-oncologie

Verloop bestraling

Voor kankers in de slokdarm zijn er verschillende bestralingsschema’s. De totale bestralingsduur neemt 5 weken in beslag. 

  • Het totaal aantal beurten bestraling, alsook de dosis per beurt, varieert van patiënt tot patiënt en is afhankelijk van de indicatie. 
  • De te bestralen regio dient ontbloot te worden, zowel voor de scan als voor de bestralingsbehandeling. Afhankelijk van het te bestralen regio wordt u op de rug of onder het individueel masker gelegd. 
  • De radiotherapeut-oncoloog bespreekt vooraf met u hoeveel beurten voor uw specifieke situatie optimaal zijn aangewezen. 

Lees meer over de verschillende stappen in uw bestralingsbehandeling.

Bestralingstechnieken

De meest gebruikte technieken bij bestraling van de slokdarm is:

  • Volumetric-Modulated Arc Therapy (VMAT)
  • Extracraniële stereotactische radiotherapie (SBRT)

Lees meer over deze technieken.

Mogelijke nevenwerkingen

De meest voorkomende bijwerkingen door bestraling bij slokdarmkanker op korte termijn zijn:

Bij de bestraling van de slokdarm kan pijn bij het slikken ontstaan. Door de bestraling worden de slijmvliezen in de slokdarm aangetast waardoor eten en drinken bemoeilijkt wordt. Voorafgaand aan de start van de behandeling kan er overwogen worden om een (PEJ)-sonde in de maag te plaatsen om de inname van voedingsstoffen te waarborgen. De diëtist wordt ook ingeschakeld om u te adviseren.

Door de bestraling dicht bij de maag, kunnen er maagklachten ontstaan. De arts kan ondersteunende medicatie voorschrijven.

Door aantasting van de opperste huid, kan er een gevoelige en rode huid ontstaan, dit vooral bij bestraling van bovenste deel van de slokdarm (ter hoogte van de hals). Er word aangeraden om uw hals te hydrateren en irritatie van externe factoren te vermijden. Denk maar aan irritatie van de kraag of blootstelling van extreme warmte/koude. We vragen aan de mannelijke patiënten zicht niet te scheren met een scheermesje (wel een elektrisch apparaat) en aftershave/parfum te vermijden. Onze gespecialiseerde wondzorgverpleegkundige zal u tijdig aanbevelingen geven.

Door irritatie van het gezonde longweefsel, kan u prikkelhoest ervaren. De slijmen kunnen taaier worden waardoor deze ook moeilijk opgehoest kunnen worden.

Als laattijdige nevenwerkingen kan er littekenweefsel in de slokdarm ontstaan, waardoor deze kan vernauwen.

Veelvoorkomende nevenwerkingen bij radiotherapie

Is uw huid overgevoelig? Hebt u last van haarverlies? Of bent u sneller vermoeid? Dat is het gevolg van uw bestraling.

Lees meer over deze veelvoorkomende nevenwerkingen

Stop met roken en alcohol

Zowel het drinken van alcohol als roken verminderen de doeltreffendheid van uw bestraling. Daarom raden wij u aan om uw alcoholgebruik te beperken en te stoppen met roken.

Maak een afspraak bij de rookstopbegeleiding

Specialisten

Wij zijn er voor u

U wordt regelmatig door een arts gezien tijdens de bestralingsreeks. Ook de verpleegkundigen/technologen medische beeldvorming van het toestel kunnen u begeleiden en aanbevelingen geven. 

Doe een beroep op onze professionele hulpverleners

Leven met kanker

Hoe gaat u om met geur- en smaakveranderingen? Hoe kan ik stress verminderen en meer ontspannen? Of wat kunt u doen aan vermoeidheid? 8 thema’s rond leven met kanker in 8 filmpjes. 

Bekijk de filmpjes
Laatste aanpassing: 4 februari 2025