Verwerking van de ziekte en de behandeling(en)
"Toen de bestralingen achter de rug waren, was ik blij dat ik 'het ergste' had gehad. Ik wist wel dat ik nog een tijdje moe zou zijn, maar ik keek mijn herstel al tegemoet. Eerst opnieuw wat krachten opdoen en daarna kan ik de draad van mijn leven opnieuw oppakken, zo dacht ik. Maar zo vlot bleek het allemaal niet te lopen. Toen ik niet langer van thuis naar het ziekenhuis moest rennen, begon het plots pas echt goed tot mij door te dringen wat er allemaal gebeurd was. Bovendien had ik plots tijd."
Ervaart u dit ook zo, hebt u behoefte om samen met iemand over de voorbije maanden te praten?
- De sociale dienst van het ziekenhuis wil, ook na de behandeling samen met u op weg gaan en indien gewenst, samen met u zoeken naar een zorgverlener uit uw regio.
- Voor medische vragen kunt u steeds terecht bij uw behandelende arts of bij uw huisarts.
- U kunt ook gratis bellen naar de Kankerlijn 0800 35 445 (elke werkdag van 9 tot 12 en van 13 tot 17 uur) of naar Kankerinfo 0800 15 802 (elke werkdag van 9 tot 18 uur). U kunt er anoniem terecht voor een luisterend oor, informatie, deskundig advies of een bemoedigend gesprek.
- E-mail: U kunt uw vragen stellen via e-mail kankerlijn@komoptegenkanker.be. Deze e-mailservice is er voor alle vragen van kankerpatiënten, hun familie en vrienden. Elke vraag wordt persoonlijk en zo snel mogelijk beantwoord.
Revalidatie
Herstelverblijf
- Na de behandeling kunt u verder herstellen in een herstellingsoord verbonden aan uw ziekenfonds, met voorzieningen zoals medische zorg, verpleegkundige hulp, kinesitherapie en dieetvoeding. Om recht te hebben op een herstelverblijf moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Het aanvraagformulier kunt u verkrijgen bij het ziekenfonds. U kunt hiervoor eveneens terecht bij de sociaal werker van het ziekenhuis. U laat het aanvraagformulier invullen door uw behandelend arts en bezorgt het aan het zorgverblijf naar keuze of aan het ziekenfonds. De adviserend arts van het ziekenfonds beslist of u toelating krijgt. Het ziekenfonds komt tegemoet in de verblijfskosten. Vraag na bij uw hospitalisatieverzekering of zij tussenkomen in de kosten.
Oncologische revalidatie na de behandeling
Een ingrijpende operatie, vermoeidheid na de bestraling en chemotherapie, weer aan het werk willen maar de energie niet hebben, ... Misschien herkent u dit.
Wilt u werken aan uw herstel dan kan onco-revalidatie een combinatie van aangepaste lichaamstraining en psychosociale begeleiding aanbieden. Het groepsprogramma wordt in verschillende ziekenhuizen van Vlaanderen aangeboden en duurt een twaalftal weken. Ook in UZ Leuven wordt dit programma georganiseerd.
Meer info vindt u op de website van KanActief.
Bewegen om u beter te voelen: Rekanto
Rekanto is een bewegingsprogramma, samengesteld door en onder toezicht van specialisten in de oncologie, de sportgeneeskunde en de revalidatie. Het organiseert activiteiten aangepast aan uw behoeften en de fysieke beperkingen ten gevolge van uw behandeling. De Stichting tegen Kanker organiseert Rekanto op verschillende plaatsen in België.
Meer info vindt u op de website van de Stichting tegen Kanker.