Voorbereiding
Een dag voor de operatie word je opgenomen op de kinderafdeling. Er wordt dan ook bloed genomen, zodat de artsen en verpleegkundigen jouw bloedtype kennen. Verder wordt je bloeddruk gemeten en je temperatuur genomen.
Op de dag van de operatie moet je rekening houden met een aantal dingen:
- Je moet nuchter zijn. Dat wil zeggen dat je niet meer mag eten of drinken vanaf middernacht. Op die manier is je maag leeg en zijn de risico’s van de slaapmedicatie (de narcose) zo klein mogelijk.
- Je moet een speciaal operatiehemdje dragen, zodat de arts gemakkelijk aan je rug kan tijdens de operatie.
- In sommige gevallen krijg je een pilletje dat ervoor zorgt dat je rustig kan vertrekken naar de operatiezaal (premedicatie).
- In de operatiezaal krijg je een infuus, meestal in je arm. Dat is een dun plastic buisje dat in je ader zit. Via een infuus kunnen vocht, bloed of medicijnen rechtstreeks in je ader toegediend worden. De verpleegkundige legt je stap voor stap uit hoe dat precies in zijn werk gaat.
De operatie
De operatie gebeurt in de operatiekamer. Een van je ouders mag meegaan tot in de operatiekamer, totdat je in slaap bent. Daarna voert de orthopedisch chirurg de operatie uit. Jijzelf merkt er helemaal niets van door de slaapmedicatie.
Voor de chirurg een insnijding maakt, gebeurt er soms een ‘schedelfemorale tractie’, zoals de dokters dat noemen. Daarbij wordt een gewicht bevestigd aan je hoofd en benen, waardoor de kromming van je rug al voor de operatie gedeeltelijk gecorrigeerd wordt.
Terwijl je slaapt worden er draadjes aan je voeten en armen vastgemaakt, zodat de arts (net zoals bij het MEP- en SSEP-onderzoek) je zenuwen tijdens de operatie kan testen.
Daarna maakt hij je rug open, zodat hij bij je wervelkolom kan. Hij gebruikt dan speciale implantaten (zoals staven en schroeven) om je wervelkolom zo veel mogelijk in de ‘normale’ vorm te zetten. De kromming wordt met andere woorden zo veel mogelijk gecorrigeerd en gestabiliseerd.