Orthodontie

Orthodontie is een discipline die zich niet alleen bekommert om het rechtzetten van tanden, maar ook om het creëren van een mooie glimlach bij kinderen en volwassenen. Functie en esthetiek gaan hand in hand.

Afspraken

Tandheelkunde

De adviesraadpleging vindt tweemaal per maand plaats op woensdag. Een specifieke consultatie voor patiënten met bijzondere noden (bijvoorbeeld schisispatiënten), vindt elke maandag- en donderdagvoormiddag plaats.

Waarvoor kun je bij ons terecht?

Als je je functioneel en/of esthetisch stoort aan de positie van je tanden en/of profiel dan adviseren we je een orthodontische behandeling.

 

Tijdens een eerste, korte raadpleging worden een diagnose en een eerste behandelplan opgesteld door de supervisoren.

Stem je in met deze behandeling dan worden tijdens een vervolgafspraak de nodige gegevens verzameld. Zo wordt een vragenlijst afgenomen en worden klinische en radiologische beelden genomen.

Deze gegevens vormen de basis voor het opstellen van een gedetailleerd behandelplan, dat uiteraard met jou wordt overlopen. Op al jouw bijkomende vragen in verband met je gebit geven we tijdens deze afspraak graag een antwoord. Na je akkoord kan de behandeling starten.

Na afloop van de behandeling start de retentiefase. Tijdens deze fase wordt het resultaat van de behandeling verder opgevolgd tijdens controle-afspraken met steeds toenemende intervaltijd.

UZ Leuven is een opleidingscentrum en de behandelaars zijn Tandartsen in Specialistische Opleiding orthodontie (TSO). Je kan er voor kiezen behandeld te worden door een TSO of door een van de supervisoren. Je wordt steeds opgevolgd door dezelfde behandelaar.

Als er tijdens de ontwikkeling van het gebit al problemen worden vastgesteld voor de leeftijd van 10 jaar, dan kan er al vroeger (rond 8-jarige leeftijd) een behandeling worden gestart om de ernst van de afwijking te verminderen en een normale wisseling van de tanden en kaakgroei te bevorderen.
Een uitneembaar apparaat dat bestaat uit een plastieken plaatje, waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. De veertjes en schroefjes verplaatsen de tanden en de ankers houden het apparaat op zijn plaats.
Vaste apparatuur (brackets, ook wel blokjes genoemd) is een beugel die op de tanden wordt gekleefd en daardoor vastzit in de mond. Doorheen de brackets wordt een draad aangebracht, die ervoor zorgt dat krachten op de tanden worden overgezet om ze naar de gewenste positie te verplaatsen.
Een buitenbeugel bestaat uit een kleine binnenboog en een grote buitenboog die in het midden aan elkaar vastzitten. De binnenboog komt in de mond en wordt ingebracht in de buisjes op de metalen bandjes, die rondom de kiezen worden geplaatst. De buitenboog loopt langs de buitenkant van de wangen.
Als de tanden van de bovenkaak niet goed op die van de onderkaak passen, ligt de oorzaak vaak in een foute relatie tussen boven- en onderkaak. Om de kaakrelatie te verbeteren, wordt een zogenaamde groeibeugel geplaatst. Die stimuleert of remt de groei van de kaken tijdens de adolescente groeispurt.
Een botanker is een metalen plaatje dat met 2 of 3 schroeven in de boven- en/of onderkaak wordt vastgeschroefd. Een botschroef is een metalen schroef die in het bot wordt geschroefd.
Ook op latere leeftijd is een orthodontische behandeling mogelijk. Een volwassen persoon zal echter niet meer groeien, waardoor de orthodontist enkel de tandpositie kan aanpassen en niet meer de kaakstand. Wel kan in samenwerking met de kaakchirurg de positie van de boven- en/of onderkaak verbeterd worden.
Schisis is een erfelijke aandoening waarbij een opening ter hoogte van de bovenlip, de kaak en/of het verhemelte voorkomt. Een orthodontist staat, als lid van het schisisteam, in voor de orthodontische behandeling die in de meeste gevallen nodig is vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar.

Onderzoek

Als universitair ziekenhuis onderzoeken wij de resultaten van onze behandelingen. Zo trachten wij de best mogelijke zorg te garanderen aan onze patiënten.

Regelmatig zal je de vraag krijgen om aan een bepaald onderzoek deel te nemen, afhankelijk van de behandeling die jou wordt voorgesteld.

JEdeelname is steeds vrijwillig, maar wordt van harte geapprecieerd gezien het ons helpt innovatief onderzoek te blijven verrichten en de zorg in de toekomst te verbeteren.

Laatste aanpassing: 20 augustus 2024