Beugel

Eenvoudige plaatapparatuur

Een uitneembaar apparaat dat bestaat uit een plastieken plaatje, waarin veertjes, schroefjes en ankertjes ingebouwd zijn. De veertjes en schroefjes verplaatsen de tanden en de ankers houden het apparaat op zijn plaats.

Deze apparatuur wordt gebruikt om kleine correcties uit te voeren, als hulpmiddel tijdens de behandeling, of als nachtbeugel na de actieve orthodontische behandeling.

Afspraken

Tandheelkunde

Wanneer moet je de beugel dragen?

Je moet de beugel dag en nacht dragen, tenzij je orthodontist andere instructies geeft. Na elke maaltijd neem je de beugel even uit om je tanden en de beugel te poetsen. Tijdens het sporten mag je over het algemeen de beugel inhouden, behalve bij het zwemmen.

Controles

Om de 5 à 8 weken zal er een controle van de beugel en opvolging van de behandeling plaatsvinden. De tijd tussen de controles en de totale duur van de behandeling worden door de orthodontist bepaald.

Hoe de beugel poetsen?

Het is belangrijk om de beugel goed proper te houden. De plaat kan worden schoongemaakt met een tandenborstel met water en een beetje handzeep. Daarna moet de beugel goed afgespoeld en gedroogd worden.

Vergeet daarnaast ook je tanden niet grondig te poetsen. Een uitstekende mondhygiëne, waarbij je 2 à 3 keer per dag je tanden poetst, is noodzakelijk.

Als er voedselresten onder het plaatje blijven zitten, gaan die er vlug voor zorgen dat het tandvlees ontsteekt. Poets dus elke keer als je iets gegeten hebt en ’s avonds voor het slapen.

Bijwerkingen

De eerste dagen zal je aan je nieuwe beugel moeten wennen.

In het begin zal het lastig zijn om met de beugel te praten en te eten. De beugel zal zorgen voor een grotere speekselproductie.

De tanden kunnen ook gevoeliger worden, omdat de beugel er in het begin strak rond zit. Door de beugel zo veel mogelijk te dragen, zullen de ongemakken snel afnemen.

Deze klachten duren normaal gezien niet lang en horen bij het gewenningsproces. Na 2 weken zijn de klachten meestal afgenomen of voorbij.

Beugel stuk?

Als de beugel zou stukgaan, is het noodzakelijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je orthodontist. Dan kan de herstelling zo snel mogelijk plaatsvinden.

Laatste aanpassing: 10 maart 2021