Meerwaarde van de vroedkundig consulent
Vroedkundig consulent Babette Vandenbroeck, of in de volksmond ‘casemanager gynaecologie’, licht haar rol toe: “Als vroedkundig consulent worden mijn collega Ilse Hansen en ik erbij gehaald zodra er in de vroege zwangerschap – tot 11 weken en 6 dagen – slecht nieuws vastgesteld wordt. Dat gaat dan over miskramen, mola zwangerschappen en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen. Wij zien de patiënt onmiddellijk na de echo bij de gynaecoloog of de behandeling op spoed en bieden de nodige ondersteuning, zowel op fysiek en medisch vlak als op emotioneel vlak. Samen met de patiënt overlopen we wat de verschillende opties zijn en geven we zoveel mogelijk informatie.”
“Door onze ondersteuning is de raadpleging bij de artsen een stuk korter, omdat zij niet alle uitleg moeten geven. Wij zitten gemakkelijk één of twee uur bij de patiënt om alles op een heldere manier toe te lichten, terwijl de gynaecoloog verder kan naar het volgende consult. En ook nadien blijven we bereikbaar voor onze patiënten: zij krijgen ons telefoonnummer en mogen ons altijd contacteren voor vragen of een gesprek. Na een nachtje slapen zijn de eerste emoties vaak wat gaan liggen. Dan kan wat extra uitleg over de verschillende opties welkom zijn. Daarom nemen we de dagen nadien altijd zelf nog eens contact op om te horen hoe het gaat.”
We zitten gemakkelijk één of twee uur bij de patiënt om alles op een heldere manier toe te lichten. Het is heel belangrijk dat die begrijpt wat er gaande is en wat de volgende stappen zijn.Babette Vandenbroeck, vroedkundig consulent (links op de foto, rechts zit collega Ilse Hansen)
“Welk traject de patiënt ook kiest, wij zorgen voor de nodige begeleiding. Van administratieve assistentie, zoals afspraken maken of bloedafnames regelen, tot emotionele ondersteuning en het vertalen van het medische jargon in mensentaal. Het is heel belangrijk dat de patiënt begrijpt wat er gaande is en wat de volgende stappen zijn, en dit op een zo menselijk mogelijke manier uitgelegd krijgt.”
Nood aan erkenning
Hoe mensen reageren op vroeg zwangerschapsverlies, is heel persoonlijk én heel uiteenlopend, weet Babette uit ervaring. “Sommige koppels zijn erg verdrietig omdat ze hun baby kwijt zijn, terwijl andere mensen net heel nuchter blijven. Maar bij heel wat patiënten voelden we toch de nood aan een soort afsluitend moment of contact met lotgenoten. Voor mensen die hun kindje later in de zwangerschap verliezen, bestaan zulke initiatieven wel, maar bij vroeg zwangerschapsverlies zijn die eerder zeldzaam. Daar wilden we verandering in brengen, dus namen we contact op met de pastorale dienst van het ziekenhuis.”
Het verlies van een prille zwangerschap blijft vaak onzichtbaar. Met een herinneringsmoment tonen wij dat het verdriet dat er dikwijls mee gepaard gaat, er ook mag zijn.Eveline Vanderheijden, medewerker pastorale dienst
Eveline Vanderheijden, pastor bij UZ Leuven: “Het verlies van een zwangerschap vóór de drempel van twaalf weken blijft inderdaad vaak onzichtbaar. En toch gaat er dikwijls veel verdriet mee gepaard. Als ziekenhuis vinden we het belangrijk om aan de buitenwereld te laten zien dat we bij dit verlies willen stilstaan. Daarom hebben we op 27 april, samen met de vroedkundig consulenten, voor het eerst een herinneringsmoment georganiseerd voor koppels die hun kindje vroeg in de zwangerschap verloren.”
Het werd een avond vol troost, met livemuziek en mooie teksten die op een serene manier voorgelezen werden. Ook kregen de koppels de kans om een persoonlijke boodschap over hun verloren zwangerschap achter te laten in het herinneringsboek. Na enkele fijne gesprekken – met lotgenoten én UZ-medewerkers – gingen ze naar huis met een gehaakt bootje, een symbool ter nagedachtenis van hun verlies. “Zo tonen we dat hun verdriet er mag zijn en laten we hen gezien voelen”, aldus Eveline Vanderheijden.
Voel je ook nood aan steun en troost?
Uit de warme, dankbare reacties van de aanwezige koppels blijkt hoe broodnodig zo’n moment om even stil te staan bij vroeg zwangerschapsverlies is. Een volgende editie laat dus niet lang op zich wachten: in september 2023 gaat er al een tweede herinneringsmoment door.
- Wil je graag op de hoogte gehouden worden over komende herinneringsmomenten? Stuur dan een mailtje (zie hieronder) naar de vroedkundig consulenten. Zij bezorgen je een persoonlijke uitnodiging met de concrete datum van het evenement.
- Heb je jouw uitnodiging ontvangen? Inschrijven is niet nodig, iedereen is welkom. Je mag naar het moment komen samen met iemand die dicht bij je staat: je partner, een vriendin, je mama …
We hopen dat het opnieuw mooie en verbindende momenten mogen worden.
Contactgegevens
-
Babette Vandenbroeck en Ilse Hansen (vroedkundig consulenten)
-
+32 16 34 27 96
-
gyn.casemanager@uzleuven.be