De Franse kunstenaar Arcabas, die overleed in 2018, is niet van de minsten. Dankzij een schenking aan de medische faculteit van de KU Leuven kwam zijn schilderij ‘Talita Koem’ in de kapel van het ziekenhuis terecht. Het schilderij vertelt het bijbelse verhaal ‘De opwekking van het dochtertje van Jaïrus’, waarin Jezus een kind dat dood leek weer tot leven wekt.
Is een schilderij dat over een mirakel vertelt geen vreemde keuze voor een ziekenhuis dat gelooft in exacte wetenschap en evidencebased geneeskunde?
Martijn Steegen, hoofdpastor van UZ Leuven: “Het lijkt vreemd, maar toch hangt het schilderij hier helemaal op zijn plaats. In een ziekenhuis lijken we allemaal op de personages op het schilderij. Soms zijn we de omstaanders die machteloos huilen. Soms zijn we als het kindje, dat de dood voelt naderen en snakt naar leven. Soms zijn we de vader die alles zal doen voor het stervende kind, of de moeder die wacht en waakt. En soms zijn we zelfs Jezus, die liefheeft, troost en geneest. De kunstenaar nodigt ons uit om in een verhaal te stappen dat gaat over ziekte, dood en leven.”
Talita Koem is Aramees en betekent ‘Meisje, sta op!’ Ga zelf eens kijken in de kapel van campus Gasthuisberg en laat je verrassen door de robuuste eenvoud, de rust en warme kleuren van dit werk.
Vragen?
Contacteer de hoofdpastor:
martijn.steegen@uzleuven.be