Hoe ziet uw revalidatie eruit?
Voor een optimaal herstel is naast een goede operatie, ook een goede revalidatie nodig. U wordt zowel vóór als na de operatie begeleid in uw persoonlijke revalidatie.
- Voor de operatie krijgt u een afspraak bij uw case manager en bij een gespecialiseerde kinesitherapeut.
- Onmiddellijk na de operatie wordt u begeleid in een vlot herstel.
Ook na uw hospitalisatie kunt u altijd terecht bij uw case manager, en worden er enkele opvolgmomenten gepland met bijhorende vragenlijsten om uw revalidatie zo goed mogelijk te kunnen opvolgen.
Kinesitherapie tijdens uw hospitalisatie
U wordt snel na de operatie gemotiveerd om te bewegen, omdat dit uw herstel ten goede komt. Het is belangrijk dat u de dagen hierna steeds meer gaat bewegen, bijvoorbeeld zelf uit bed komen en geleidelijk aan meer wandelen.
Oefen ook voldoende zelf deze activiteiten, en varieer regelmatig van houding. Bespreek daarnaast de activiteiten die voor u belangrijk zijn met uw kinesitherapeut, zodat u deze kan inoefenen.
Omgaan met pijn en spanning
Op verschillende momenten tijdens uw revalidatie kunt u spanning ervaren, denk bijvoorbeeld aan spierspanning. Wat is de invloed van pijn en spanning op mijn lichaam en hoe kan dit ombuigen tot een goed gevoel?
In onderstaande video leggen we u uit hoe u dit kan herkennen en welke technieken u helpen om opnieuw vertrouwen in uw lichaam te krijgen. Probeer enkele van deze technieken uit (bv. ademhaling, sociale activiteiten, spierontspanning) en bespreek dit tijdens de geplande preoperatieve raadpleging bij een gespecialiseerde kinesitherapeut.
Revalidatie thuis
Algemene principes om uw activiteiten op te bouwen
Uw bewegingen en activiteiten hernemen is veilig. Bij een goede plaatsing van de schroeven in normaal botweefsel zien we weinig problemen bij het gradueel opbouwen van bewegingen of revalidatie-oefeningen.
- Bouw uw bewegingen en activiteiten gradueel op
- Doe dit op een ontspannen, natuurlijke (niet-krampachtige) manier
- U kan tijdens het oefenen soms wat klachten ervaren, die daarna snel weer afnemen. Dit is normaal. Indien de klachten enorm sterk toenemen, raadpleeg dan uw case manager of kinesitherapeut.
U kan bijvoorbeeld uw activiteiten met een bepaald percentage per week (bv. 10% of 20%) opbouwen (in duur, in intensiteit of in aantal herhalingen). Deze opbouw kan variëren en sommige weken zal dit wat trager of net iets sneller kunnen verlopen. Soms helpt het om inzicht te krijgen in uw huidige activiteiten en uw activiteiten te spreiden over de week.
Om de fusie te kunnen uitvoeren, heeft de chirurg enkele spieren moeten losmaken en opzij trekken. Deze spieren hebben wat tijd nodig om te herstellen, waardoor bepaalde bewegingen in het begin wat lastiger kunnen zijn. Deze bewegingen zullen steeds beter gaan.
"Wat als ik het vertrouwen in mijn lichaam kwijt ben?"
Probeer uw bewegingen zo soepel mogelijk uit te voeren (op een niet-verkrampte manier), waarbij u rustig blijft ademen en uw spieren niet onnodig opspant. Geef aan indien u dit moeilijk vindt. Uw kinesitherapeut zal u hierin begeleiden en samen met u enkele bewegingen overlopen, en tips geven waar nodig.
Om de doorbloeding en het herstel van de spierfunctie te stimuleren is het belangrijk om voldoende te bewegen. Zitten zal bijvoorbeeld initieel niet zoveel last geven, en is ook toegelaten; maar na een tijd te zitten zal dit door spiervermoeidheid belastender worden. Daarom adviseren we om meteen in te zetten op voldoende dagelijkse beweging en voldoende variatie in houding en bewegingen. Voldoende beweging blijft ook in de langere termijn aangeraden, net zoals bij niet-geopereerde patiënten.
Probeer in het begin bijvoorbeeld om elk halfuur te veranderen van houding. Dit is geen strikte richtlijn, maar kan u in de eerste paar weken helpen. Bekijk ook de video op uzleuven.be/lumbalefusie, en vraag aan uw therapeut wat 'voldoende variëren' voor u concreet betekent.
Met het heffen van zwaardere voorwerpen, contactsporten en zware tilmanoeuvres kan u best wachten tot drie maanden na de ingreep. Deze tijd is nodig om de noodzakelijke botheling, vereist voor dit soort belasting, mogelijk te maken.
Indien voor of tijdens de ingreep een minder goede botkwaliteit is vastgesteld, zal de botheling langer duren. Uw chirurg zal u in dat geval een aangepast tijdschema meegeven voor het herstarten van zware tilmanoeuvres en specifieke sporten.
Enkele voorbeelden van activiteiten
Overloop deze activiteiten met uw kinesitherapeut voor uw ontslag uit het ziekenhuis.
Bij twijfel over het hervatten van een specifieke activiteit, verzoeken wij u om dit af te toetsen bij uw kinesitherapeut of arts.
Opvolging na de hospitalisatie
Indien u in de periode tussen de controle-afspraken vragen heeft of zich zorgen maakt, neem dan contact op met uw arts.
Wanneer moet u meteen contact opnemen?
Hier komt nog de info van de dienst
Hoe verloopt uw werkhervatting?
Een vlotte reïntegratie op de werkvloer betekent vaak een boost voor uw revalidatie. Natuurlijk staat u hier niet alleen voor. Ons team zal u ondersteunen en in overleg gaan met alle betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld uw huisarts, kinesitherapeut, chirurg en arbeidsarts. We houden hierbij rekening met de specifieke vereisten op uw werkplek.
- Voor de ingreep zullen we samen uw huidige werksituatie evalueren.
- Na de ingreep zal het medisch team u begeleiden naar een zo optimaal mogelijke werkhervatting, mede in functie van uw herstelverloop en van uw specifieke jobinhoud. Zo kan in het begin het werk eventueel deeltijds hervat worden (een progressieve werkhervatting) of kan er aangepast werk overwogen worden (in samenspraak met uw werkgever, arbeidsarts of adviserend arts).
In onderstaande video geeft neurochirurg professor Bart Depreitere toelichting bij de werkhervatting na een lumbale fusie op 1 of 2 niveaus. Kinesitherapeut Thijs Swinnen licht enkele technieken en hulpmiddelen toe die de werkhervatting kunnen ondersteunen.
Vragen of feedback
-
Bespreek uw vragen met uw arts of kinesitherapeut.
-
Of contacteer uw case manager: tinne.thys@uzleuven.be.