Borstvoeding blijven geven wanneer je terug aan het werk gaat, biedt heel wat voordelen. Borstvoeding is de beste voeding voor baby’s voor een optimale groei, ontwikkeling en gezondheid. Daarnaast is het positief voor de gezondheid en welbevinden van mama’s. Mama’s blijven zich zo meer verbonden voelen met hun kindje, ook wanneer ze tijdelijk niet samen zijn.
Een goede voorbereiding is belangrijk
Enkele tips:
- Laat je goed begeleiden, je kan daarvoor terecht bij je vroedvrouw.
- Kies de juiste kolf. Er bestaan heel wat soorten kolfapparaten. Bekijk samen met je vroedvrouw welke jouw noden zijn.
- Organiseer een oefendag, zodat je het kolven op het werk eerst kunt uitproberen. Laat je baby ook oefenen met het drinken van afgekolfde moedermelk.
- Leg een voorraad moedermelk aan in de diepvriezer.
- Maak de kolfmomenten op het werk zo aangenaam mogelijk. De melk zal sneller toeschieten als je relaxed bent. Een foto of filmpje van je baby kan daar bv. bij helpen.
- Zorg goed voor jezelf. Het is vermoeiend om je werk, de zorg voor je baby en borstvoeding te combineren.
- Praat met collega’s. Je bent niet verplicht om je collega’s te vertellen dat je kolft, maar als je het hen vertelt, begrijpen en accepteren ze het mogelijk beter.
Ken je rechten
- Als mama heb je recht op een borstvoedingspauze op het werk. Tot negen maanden na de bevalling mag je een of twee keer per dag een halfuur het werk onderbreken.
- Maandelijks bezorg je aan je werkgever een attest van Kind en Gezin of van je arts. Bespreek dat met het consultatiebureau in je regio.
- Dit attest garandeert je een uitkering van het ziekenfonds voor de niet-gepresteerde uren. Bovendien beschermt het attest je tegen ontslag tot één maand na het laatste attest.
- Als er voor je baby wordt gezorgd in de buurt van je werkplek, kunnen borstvoedingspauzes waarbij je je baby borstvoeding geeft in de kinderopvang.
Laatste aanpassing:
27 september 2023