Moedermelk doneren

Overweeg je om jouw kostbare moedermelk te delen? Dankzij jouw donatie kan een pasgeboren baby een betere start krijgen in het leven. 

Moedermelk is vaak levensreddend voor te vroeg geboren baby’s die nog geen gewone voeding aankunnen. Lees verder om te ontdekken hoe jouw melk levens kan redden.

Waarom moedermelk doneren?

Moedermelk speelt een therapeutische rol in de zorg voor te vroeg geboren baby’s en beschermt hen tegen bepaalde complicaties, zoals ernstige darminfecties. 

Als een moeder onvoldoende eigen moedermelk heeft, of ze om medische redenen geen moedermelk mag geven, kan donormoedermelk die therapeutische rol overnemen.

Toen mijn zoon te vroeg geboren werd, kwam mijn melkproductie moeizaam op gang. Dankzij donormelk konden we hem een sterke start geven. Nu ik zelf in staat ben te doneren, voelt het alsof ik die liefde en zorg kan teruggeven.

Wie kan moedermelk doneren?

Er zijn een paar eenvoudige voorwaarden waaraan je moet voldoen om jouw melk veilig en geschikt te maken voor de baby's die het nodig hebben.

  • Je bent een gezonde moeder met een goede melkproductie en je hebt een overschot aan moedermelk.
  • Je leeft gezond: rookt niet, gebruikt geen drugs en drinkt bij voorkeur geen of zeer weinig alcohol.
  • Je melk is vers en hygiënisch afgekolfd: we vragen je om specifieke richtlijnen te volgen bij het afkolven en het invriezen van je moedermelk.

Voor moedermelkdonatie gelden voorwaarden die vergelijkbaar zijn met die van bloeddonatie. Hiermee zorgen we er samen voor dat jouw melk van topkwaliteit is voor de baby’s die het nodig hebben. 

Je komt niet in aanmerking om moedermelk te doneren als je:

  • bepaalde medicatie gebruikt
  • HIV, hepatitis B of C hebt
  • rookt, alcohol of drugs gebruikt
  • veel cafeïne houdende dranken consumeert
  • een niet-gesupplementeerd veganistisch dieet volgt
  • in de afgelopen 6 maanden:
    • een nieuwe tattoo, piercing of permanente make-up liet plaatsen
    • bloed toegediend kreeg
    • prikaccident met een naald had
    • risicovol en/of seksueel contact had met verschillende partners

Heb je vragen of twijfel je of je in aanmerking komt? Neem gerust contact met ons op – we begeleiden je graag!

Met elke druppel die ik kolf, weet ik dat ik het verschil kan maken in het leven van een kwetsbare baby – dat geeft zoveel voldoening.

Hoe word je donor?

Als je ervoor kiest om moedermelk te doneren, wordt er eerst een screening uitgevoerd. Dit is essentieel omdat donormelk gegeven wordt aan kwetsbare, te vroeg geboren baby’s. De screening verloopt in drie stappen: een vragenlijst, een kennismakingsgesprek en een bloedonderzoek. 

Overtuigd? Meld je vandaag nog aan als donor

Ik had nooit verwacht dat ik meer moedermelk zou produceren dan mijn eigen baby nodig had. Toen ik hoorde over de donormelkbank, voelde het als een perfecte oplossing. Ik ben ontzettend blij dat mijn overschot kan helpen om kwetsbare en zieke baby’s te ondersteunen.

Starten met doneren

Als je groen licht krijgt om moedermelk te donoren, kan je starten met afkolven voor de donormelkbank. Het is belangrijk dat je eerst een stabiele moedermelkproductie voor je eigen baby hebt bereikt, meestal rond 6 weken na de bevalling, voordat je begint met kolven voor donatie.

Moedermelk die je vóór de screening hebt afgekolfd kunnen we niet gebruiken, behalve als je baby in een afdeling voor intensieve zorg voor pasgeborenen (NICU) lag. Het is belangrijk dat elke moeder de juiste hygiëneregels volgt bij het afkolven en bewaren van melk. Zo zorgen we ervoor dat de melk veilig is voor de kwetsbare baby’s.

Het verlies van mijn kindje heeft een leegte achtergelaten, maar door moedermelk te doneren, kon ik aan iets moois bijdragen. Het geeft me troost te weten dat mijn melk niet verloren gaat, maar juist een bron van kracht is voor andere baby’s.

Ophalen van je melk

Een koerier komt de ingevroren flesjes bij je thuis ophalen. 

Neem contact op met de donormelkbank als:

  • je voorraad flesjes bijna op is, of
  • een flesje bijna 2 maanden oud is.

Veelgestelde vragen

Na je aanmelding ontvang je van ons een vragenlijst, die ongeveer 10-15 minuten duurt om in te vullen. Daarna nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek en een bloedafname.

Als je uit de regio Leuven komt, vragen we je bij voorkeur naar UZ Leuven te komen voor het gesprek en de bloedafname. Dit kan eventueel worden gecombineerd met een andere afspraak in het ziekenhuis, zoals een postnatale raadpleging. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten.

Als dit niet mogelijk of wenselijk is, kan het kennismakingsgesprek telefonisch of online plaatsvinden. Je kunt de bloedafname dan laten uitvoeren bij je huisarts.

Als je baby nog is opgenomen in UZ Leuven, kan de coördinator van de donormelkbank ook bij jullie op de kamer langskomen.

Ja, dit is soms mogelijk, afhankelijk van welke tests zijn uitgevoerd en wanneer deze plaatsvonden.

De resultaten van je screening blijven drie maanden geldig. Als er in die periode veranderingen optreden in je levensstijl of medische situatie die het doneren risicovol maken, is een nieuwe test noodzakelijk.

Ook als er geen veranderingen optreden, vragen we je om elke drie maanden een bloedafname te laten doen zolang je moedermelk doneert.

 

Nee, we screenen kandidaat-donoren in heel België. De coördinator van de donormelkbank neemt na je aanmelding contact met je op om samen te bekijken hoe we de screening het beste kunnen organiseren.

Onze koerier haalt donormelk op in heel België.

Nee, dit is om veiligheidsredenen niet mogelijk. We maken alleen een uitzondering voor moedermelk die op een NICU werd bewaard.

Neem contact op met de donormelkbank zodra het oudste flesje in je voorraad 2 maanden oud is of wanneer je voorraad flesjes bijna op is.

Vervolgens kan je een afspraak maken met de koerierdienst om de ingevroren donormelk op te halen. Indien nodig voorziet de koerier je opnieuw van flesjes en labels. 

Wij bezorgen je de contactgegevens en openingsuren van de koerierdienst.

Na ontvangst in de donormelkbank controleren we of alle flesjes correct zijn gelabeld, gedateerd en of er geen ontdooide melk tussen zit. Vervolgens wordt de melk op een gecontroleerde manier ontdooid en getest op ongewenste bacteriën.

Aansluitend pasteuriseren we de donormelk (verhitten) en voorzien we deze van een nieuw label. Daarna nemen we opnieuw een staal voor bacteriële controle en vriezen we de melk in.

Zodra een arts toestemming geeft, wordt de donormelk naar een neonatologieafdeling in België gebracht. De kinderarts schrijft donormelk voor aan patiëntjes die daarvoor in aanmerking komen en waarvan de ouders toestemming hebben gegeven.

Het doneren van moedermelk gebeurt vrijwillig en zonder vergoeding.

De donormelkbank dekt echter wel de kosten van de bloedafname:

  • Als je de bloedafname in UZ Leuven laat uitvoeren, ontvang je geen factuur.
  • Als je de bloedafname bij je huisarts laat doen, kun je de kosten voor consultatie (remgeld) en de labo-analyse indienen bij de donormelkbank.

Als donor krijg je gratis flesjes en labels voor donormelk. Het afkolftoestel en de kolfset dien je zelf te huren of aan te kopen.

We raden aan om geen alcohol te drinken. Mocht je bij een speciale gelegenheid toch een glas met alcohol nuttigen, meld dit dan aan de donormelkbank. De melk die je die dag hebt afgekolfd, mag niet worden gedoneerd.

Het is belangrijk dat je eerst een stabiele moedermelkproductie voor je eigen baby hebt bereikt, meestal rond 6 weken na de bevalling, voordat je begint met kolven voor donatie. Je kan doneren tot je baby ongeveer twee jaar oud is.

Alle persoonlijke data die we tijdens de screening en donatie verzamelen, bewaren we zorgvuldig en behandelen we volgens de GDPR-wetgeving. Waar mogelijk pseudonimiseren we je gegevens. Dit betekent dat we je persoonsgegevens vervangen door pseudoniemen, zoals codes of nummers, om je identiteit te beschermen. Hierdoor waarborgen we je privacy, terwijl we je nog steeds kunnen bereiken als dat nodig is. Ouders van baby’s die jouw melk ontvangen, krijgen nooit informatie over jouw gegevens.

Je gegevens kunnen ook worden gebruikt voor onderzoek om onze kennis over de groep moedermelkdonoren te vergroten, voor klinische audits en om de kwaliteit van onze melkbank te beoordelen. Wil je je gegevens inzien? Neem dan contact op met de coördinator van de donormelkbank.

Vragen of feedback

Laatste aanpassing: 16 december 2024