Drukkledij, drukmasker en silicone bij brandwonden

Hoelang moet ik mijn drukkledij dragen? Is drukkledij UV bestendig? Is mijn drukmasker met siliconen binnenlaag UV bestendig? Lees meer over drukkledij, drukmaskers en silicone bij brandwonden.

Veelgestelde vragen

Dit is individueel verschillend. Meestal gedurende 1 jaar tot 18 maanden. Om een goed resultaat te bekomen moet de drukkledij adequaat gedragen worden d.w.z. ALTIJD dragen dag en nacht, enkel tijdens het hydrateren, het wassen, zwemmen, kiné en eventueel tijdens sporten wordt de drukkledij uitgelaten.

Volg steeds de meegeleverde was instructies van de firma. Minimum om de 2 dagen moet je de kledij wassen want vuile kledij verliest zijn elasticiteit. Maak gebruik van neutrale zeep ( Marseille®, …), gebruik geen toegevoegde detergenten zoals witmakers, wasverzachter. De drukkledij mag niet in de droogkast.

Ja

Als volwassen brandwondenpatiënt heb je recht op 6 stuks drukkledij op een termijn van 2 jaar na het ongeval. Voor handschoenen of sokken heb je recht op 8 stuks. Kinderen tot 18 jaar hebben recht op 8 stuks over dezelfde periode voor alle lichaamsregio’s.

Voor siliconen aanvullingen (pleisters, inlegstukken op maat, kragen en maskers) heeft men steeds recht op 4 stuks (weliswaar steeds gerelateerd aan het verbrande lichaamsoppervlak dat behandeld dient te worden).

Indien er een correctief chirurgische ingreep gebeurd heeft men opnieuw recht op de helft van de hierboven vermelde aantallen gedurende één jaar na de ingreep en enkel voor de geopereerde zone.

Neen

Slechts een deel van het UV licht wordt deels door het masker en deels door de siliconen gefilterd. Het geeft geen totale zonneprotectie. UV A straling ( verantwoordelijk voor de veroudering van de huid) wordt nog wel doorgelaten.

Je moet bij het dragen van een drukmasker de zon zoveel mogelijk vermijden, een pet of zonnehoed dragen en steeds schaduwrijke plaatsen opzoeken of  kortstondig onder een parasol zitten in de schaduw.

Ofwel gebruik je hydraterende crème of lotion, ofwel draag je siliconen, maar nooit samen.

Er mogen nooit siliconen pleisters of siliconen hulpmiddelen aangebracht worden op open wondjes of blaren.

Laatste aanpassing: 19 juli 2024